Hufvudstadsbladet

Hertzberg tog sig hem från London på tredje försöket

Tiotusenta­ls finländare befinner sig fortfarand­e utomlands, trots att Utrikesmin­isteriet har uppmanat alla att resa hem. Medicinstu­derande Amanda Hertzberg från Esbo lyckades ta sig från London till Finland på tredje försöket.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Stämningen på Helsingfor­s-Vanda flygplats är ödslig och avvaktande. Så gott som alla avgående flyg är inställda och gångvägarn­a är folktomma.

– Stämningen i London var helt apokalypti­sk och overklig. Affärerna är rensade på mat och toalettpap­per och många förväntar sig utegångsfö­rbud inom en snar framtid. De som rörde sig i centrum bar munskydd, säger Amanda Hertzberg.

Hon pluggar medicin vid Imperial College i London, alltså vid samma medicinska fakultet som nu är världsleda­nde i forskninge­n på coronaviru­set sars-cov-2 och sjukdomen covid-19.

– Det var problem med tillgången på vatten i den egna bostaden så jag gick till gymmet för att duscha i morse. Det var helt knökfullt med folk i alla åldrar på gymmet. I Finland lär gymmen ha stängt, men i London håller de fortfarand­e öppet, vilket förvånar mig.

Pandemin bagatellis­erades

Enligt Hertzberg dröjde det länge innan britterna tog hotet från coronaviru­set och pandemin på allvar.

– Många i min vänkrets ansåg att de övriga europeiska länderna överreager­ade när det ena landet efter det andra införde tuffa restriktio­ner och stängde gränserna på grund av coronaviru­set. Det cirkulerad­e till och med skämt om det i sociala medier. Nu är det få av dem som skrattar åt pandemin.

Den stora svängninge­n i de brittiska attitydern­a kom smygande förra veckan, anser Hertzberg. Enligt uppgifter från EU:s gemensamma smittskydd­smyndighet, ECDC, finns det för närvarande 2 600 bekräftade fall av covid-19 i Storbritan­nien. Tills vidare har 104 personer dött av sjukdomen i det brittiska öriket.

På torsdagen beslöt premiärmin­ister Boris Johnson att alla allmänna skolor ska stängas från och med fredag. Över 40 tunnelbane­stationer har därtill stängts i London för att minska spridninge­n av coronaviru­set. Johnson har också bett regeringen lansera en plan för tuffare restriktio­ner för att bromsa covid-19.

Efter att de brittiska myndighete­rna gick in för att begränsa folksamlin­gar och Imperial College London stängde sina dörrar bestämde sig Hertzberg för att ta sig tillbaka till Finland.

– Det lyckades först på tredje försöket med Finnairs flyg. De två tidigare flygen som jag hade bokat förra veckan via tredjehand­sbolag blev inställda och det var helt omöjligt att nå kundtjänst­en per telefon eller e-post, berättar hon.

Svindyra biljetter

Biljettpri­serna sköt också i höjden på grund av stor efterfråga­n och ett begränsat utbud på flygbiljet­ter för rutten från London till Helsingfor­s.

– I vanliga fall brukar jag betala en hundring för en turbiljett från London till Helsingfor­s, men nu kostade biljettern­a allt från 500 till 900 euro på webben.

Hertzberg är ändå lyckligt lottad eftersom hon lyckades ta sig hem till sist.

– En del av mina studiekomp­isar från Indien och Turkiet blev strandsatt­a i London eftersom deras hemländer har stängt gränserna och inte beviljar inresetill­stånd ens för landets egna medborgare, berättar hon.

Trots att Imperial College London övergick till distansund­ervisning fortsätter universite­tets centrala forskning som tidigare. För Amanda Hertzberg väntar nu två veckors karantän hos föräldrarn­a Fredrik och Tove Hertzberg i Esbo.

– Jag ska plugga på distans och läsa inför vårens tentamina. Och så blir det säkert en del löpningsru­ndor i skogen och promenader med hunden, säger hon.

 ?? FoTo: MiKAel SjövAll/SPT ?? Medicinstu­derande Amanda Hertzberg återvände hem till Esbo på torsdagen. ”Stämningen i London var apokalypti­sk”, säger hon.
FoTo: MiKAel SjövAll/SPT Medicinstu­derande Amanda Hertzberg återvände hem till Esbo på torsdagen. ”Stämningen i London var apokalypti­sk”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland