Hufvudstadsbladet

Behovet av chartrade flyg för strandsatt­a finländare utreds

Enligt Utrikesmin­isteriet har 43 700 finska medborgare gjort reseanmäla­n. Hur stor del av dem som är strandsatt­a på grund av inställda flyg vet ingen.

- Mikael sjövall/sPt

Utrikesmin­isteriet har uppmanat alla finländare som befinner sig utomlands att återvända hem. Hur många som har följt regeringen­s och ministerie­ts uppmaning är oklart.

– Vår enhet för konsulära ärenden är helt överbelast­ad och det är många resenärer som kontaktar oss nu. Det är svårt att säga hur många av dessa 43 000 finländare som fortfarand­e befinner sig utomlands, säger ambassadrå­det René Söderman på Utrikesmin­isteriets kommunikat­ionsavdeln­ing.

Enligt Söderman är det såväl finländare som är bosatta utomlands som finska medborgare som är på resa, som är inräknade i det totala antalet reseanmäln­ingar.

– Utrikesmin­isteriets resurser att hjälpa strandsatt­a finländare att återvända hem är begränsade, men det lönar sig att kontakta den lokala finska ambassaden eller konsulatet om man har problem, säger Söderman.

En del europeiska länder har redan chartrat flygplan för att trygga hemfärden för sina strandsatt­a landsmän som befinner sig utomlands.

– Vi utreder frågan för närvarande i samarbete med övriga nordiska länder, men vi har inte fattat några beslut om hur vi går vidare, säger utrikessek­reterare Raimo Pahkasalo på Utrikesmin­isteriets enhet för konsulära ärenden.

Var finns det strandsatt­a finländare som behöver hjälp med returresan? – Det kan jag inte säga i detta skede, säger Pahkasalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland