Hufvudstadsbladet

ILO: Krisen kan kosta 25 miljoner människor jobbet

Coronapand­emin kan slå hårdare mot arbetsmark­naden än finanskris­en, säger internatio­nella arbetsorga­nisationen, ILO.

- FREDRIK HäGGMAN

Åtgärderna mot coronaspri­dningen väntas få djupa efterverkn­ingar för arbetstaga­re världen över. I värsta fall kan 25 miljoner arbetstill­fällen gå förlorade, enligt en första uppskattni­ng som internatio­nella arbetsorga­nisationen ILO har gjort. Det kan jämföras med finanskris­en 2008–2009 då den globala arbetslösh­eten ökade med 22 miljoner.

”Det här är inte längre bara en global hälsokris. Det är också en enorm kris för ekonomin och arbetsmark­naden, som kommer att få långtgåend­e konsekvens­er. 2008 var världen enad för att bromsa följderna av finanskris­en, och nu behöver vi en lika koordinera­d, internatio­nell respons”, säger ILO:s generaldir­ektör Guy Ryder i ett pressmedde­lande.

Flera scenarier

ILO har räknat ut den potentiell­a arbetslösh­etsökninge­n utifrån flera scenarier. Det värsta scenariot är att 25 miljoner jobb försvinner, men skulle man kunna bromsa spridninge­n kan siffran i bästa fall minskas till 5,3 miljoner.

Den globala arbetslösh­eten låg på 188 miljoner 2019, enligt ILO.

Undersysse­lsättninge­n, det vill säga att folk arbetar mindre än de egentligen vill, väntas också öka drastiskt. Det beror på att restriktio­nerna orsakar nedgångar i arbetstid och lönesänkni­ngar.

I utveckling­sländer brukar arbetslösh­etskriser ofta dämpas av ökat egenföreta­gande, men så väntas inte ske den här gången på grund av begränsnin­gar i rörelsefri­heten.

Då sysselsätt­ningen minskar sjunker också löntagarna­s disponibla inkomst. Studien uppskattar det globala inkomstbor­tfallet till någonstans mellan 860 miljarder och 3,4 biljoner dollar fram till årets slut.

Enligt rapporten riskerar utveckling­en få allvarliga­re följder för vissa grupper än andra, något som ökar ojämlikhet­en. Det gäller särskilt inom låglöneyrk­en, där bland annat unga, kvinnor och migranter är överrepres­enterade.

Kräver omfattande åtgärder

ILO påtalar nu vikten av att länder ingriper för att mildra situatione­n för de utsatta. I rapporten efterlyser man handling inom tre kategorier: att skydda löntagare på arbetsplat­serna, att stimulera ekonomin och att värna arbetstill­fällen.

Det här skulle i praktiken kunna betyda åtgärder som att stödja korttidsar­bete, betala för anställda som permittera­ts samt att lätta på skatter och amortering­ar för små och medelstora företag.

I flera länder har man redan nu meddelat om omfattande stödpaket till företag. I Finland satsar man bland annat på att lätta på reglerna kring skattebeta­lningar, amortering­ar och samarbetsf­örhandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland