Hufvudstadsbladet

Spanien blir det nya Italien

Dödssiffro­rna i Europa stiger snabbare än vad som var fallet i Kina.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Italien var det första landet i Europa som drabbades med kraft av det nya coronaviru­set och har nu näst flest registrera­de infekterad­e efter Kina, över 35 000.

Epidemin har lett till en katastrofa­l situation i landet med stort tryck på sjukvården. Italien gick på torsdagen förbi Kina i antal döda. Med över 3 400 registrera­de dödsfall är landet nu det värst drabbade i världen.

Det som nu står klart är att Italien kommer att få sällskap i den dystra statistike­n av fler andra europeiska länder.

Det är troligt att till exempel Spanien blir ”det nya Italien” när det gäller coronaepid­emin.

Dödsfallen i covid-19 i Spanien har under veckan ökat upp till 50 procent per dag. På torsdagen var dödsfallen nästan 800 totalt.

Räknar man med en daglig ökning på cirka 25 procent kommer dödsfallen i Spanien att mer än tiofaldiga­s under de tio följande dagarna, vilket skulle betyda uppemot 10 000 döda. Med 20 procents ökning stannar siffran vid 5 000.

Också i andra europeiska länder stiger dödssiffro­rna i oroande takt.

I Frankrike har ökningen rört sig kring 15–50 procent per dag den här veckan. På onsdagen var man uppe i drygt 260 döda.

Med i snitt 25 procents daglig ökning räknar man med över 3 000 döda totalt i Frankrike om tio dagar.

Hur länge kan då den snabba ökningen i antalet döda pågå?

Om man tar Italien som europeiskt exempel ser man att ökningen inte dämpats särskilt mycket ännu, trots stränga restriktio­ner. Landet närmar sig dag 25 sedan det tionde dödsoffret.

I snitt har ökningen i dödstal legat på en nivå mellan 25 till 30 procent per dag sedan dess. Under de allra senaste dagarna har ökningen fallit till strax under 20 procent.

Frankrike och Spanien ligger troligtvis drygt tio dagar efter Italien i epidemin.

I Tyskland som ligger kring två veckor efter Italien är antalet döda uppe i nästan 40. Med en ökning på 20–30 procent per dag stiger den totala dödssiffra­n i Tyskland till 500– 1 500 inom de närmaste 14 dagarna.

För Storbritan­nien tyder den inledande utveckling­en på flera tusen döda inom drygt två veckor.

Jämförelse­r mellan länderna ska göras med försiktigh­et. Länderna har olika stora befolkning­ar och kan statistikf­öra dödsorsake­rna på olika sätt.

Skillnader i vårdens kvalitet mellan länderna kan också påverka utveckling­en under de närmaste veckorna. Senare drabbade länder kan också dra nytta av tidigare erfarenhet­er.

Centralt är att inget av de stora europeiska länderna har lyckats dämpa ökningen av antalet döda ännu i någon avgörande grad. Italien kan vara på väg att göra det snart.

Första vågen planar ut i Kina

Samtidigt som Europa och USA rustar för den värsta epidemivåg­en börjar den första virusvågen plana ut i Kina. Inga nya inhemska fall rapportera­s längre. Det betyder i praktiken att epidemins första våg är över när de återståend­e cirka 7 000 infekterad­e har ridit ut sjukdomen.

Antalet nya döda kopplade till viruset är nere i kring 10 per dag. Som värst dog fler hundra personer dagligen.

Kampen mot viruset började segt också i Kina och det är svårt att datera exakt när epidemin startade. Antalet registrera­de infekterad­e steg över några hundra kring den 23 januari då också de första omfattande åtgärderna som stängninge­n av Wuhan infördes.

Toppen med flest infekterad­e samtidigt nåddes cirka fyra veckor senare. Ytterligar­e fyra veckor senare är vi i nuläget där den inhemska epidemin för stunden börjar vara över när inga nya fall rapportera­s i Kina.

Antalet döda i Kina närmar sig 3 300. I jämförelse med Europa steg antalet döda i Kina långsammar­e än vad det gör nu i Europa, om man får tro den officiella statistike­n.

De dagliga dödssiffro­rna i Kina började dala ungefär 25 dagar efter att utbrottet skördat sitt tionde offer. Det närmaste dagarna får vi veta om samma gäller för Italien.

 ?? FOTO: EMILIO MORENATTI/TT-AP ?? En man försöker skydda sig från att smittas med coronaviru­set på ett tåg i Barcelona.
FOTO: EMILIO MORENATTI/TT-AP En man försöker skydda sig från att smittas med coronaviru­set på ett tåg i Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland