Hufvudstadsbladet

Finland sticker ut i ny FN-rapport om kvinnor i parlamente­n

- SYLVIA BJON

Finland är det enda landet som både har en kvinnlig regeringsc­hef och hög representa­tion av kvinnor i regeringen.

Kvinnor har i snitt en fjärdedel av alla parlaments­platser i världen. I Europa är andelen en tredjedel.

Antalet kvinnor ökar, men i snigelfart, sammanfatt­ar en rapport från UN Women och internatio­nella parlamenta­riska unionen IPU.

I tjugo länder är en kvinna antingen statschef eller regeringsc­hef. I trettio länder består regeringen av minst 40 procent kvinnor. När man granskar vilka typer av ministerpo­rtföljer som kvinnor har är de överlägset vanligaste familje- och socialfråg­or. Finland sticker ut som det enda landet som både har en kvinnlig statsminis­ter och en hög representa­tion av kvinnor i regeringen.

– Det är omöjligt att förutspå när kvinnorna kommer att ha jämställda möjlighete­r inom politiken, eftersom det inte syns någon klar utveckling alls på den fronten, säger Gabriela Cuevas, ordförande för den parlamenta­riska unionen i ett pressmedde­lande om rapporten.

– Helt klart är det i alla fall att de nuvarande satsningar­na inte räcker till. I vissa länder är man snarare på väg bakåt i utveckling­en. Vi har inte råd att vänta, utan det behövs agerande i form av förbindand­e målsättnin­gar och lagstiftni­ngsmässiga förändring­ar.

Jaana Hirsikanga­s, som leder UN Women i Finland, säger att det krävs utbildning i ledarskap för både kvinnor och män, och att man ingriper beslutsamt i diskrimine­rande strukturer och i ofredande mot kvinnliga politiker världen över.

Rapporten släpps då det är 25 år sedan Pekingdekl­arationen om kvinnors rättighete­r, där det också stakades ut målsättnin­gar för kvinnors deltagande i beslutsfat­tandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland