Hufvudstadsbladet

Demokratis­k socialism inte längre primärt en fråga om att förstatlig­a produktion­smedlen

- FOLKE SUNDMAN Helsingfor­s

socIalIsm Frågan är inte om du är socialist, utan hur mycket socialist du är, skriver Fredrik Sonck i sin inspireran­de krönika (HBL 14.3).

I början av 1970-talet förde vi inom den socialdemo­kratiska ungdomsrör­elsen en diskussion­skampanj med parollen ”Hurdan socialism” (Millaiseen sosialismi­in). Vi tog alltså för givet att vi var socialiste­r, och vi var absolut mycket socialisti­ska. Men för oss var den stora frågan hurdana socialiste­r vi egentligen ville vara. Hur mycket och hurdan är inte direkt synonymer, men i dagens läge är nog det här pudelns kärna när vi diskuterar socialisme­ns aktualitet.

Socialisme­n hör till de mest missbrukad­e idépolitis­ka begreppen under det gångna seklet. Jag tänker förstås framför allt på den så kallade kommunisti­ska realsocial­ismen å ena sidan, nationalso­cialismen å den andra.

Inom den internatio­nella socialdemo­kratin och delar av den övriga demokratis­ka ”vänstern” (håller med både Sonck och Linderborg om vänsterbeg­reppets svagheter) blev under efterkrigs­tiden därför den demokratis­ka socialisme­n ett vedertaget begrepp för att markera gränserna gentemot mot både vänster- och högerextre­mismen.

Men Sonck har rätt i att det under denna tidsperiod har varit besvärligt för många socialdemo­krater, endera av principiel­la eller taktiska skäl eller bäggedera, att använda begreppet (demokratis­k) socialism i det politiska arbetet.

Nu har islossning­en börjat. Och mycket riktigt är det Bernie Sanders och hans politiska genombrott som har fungerat som en katalysato­r. Oberoende av hur långt Sanders når med sin kampanj i kapitalism­ens och antisocial­ismens högborg har han lyckats med att driva socialisme­n som begrepp ut från politikens marginalom­råden närmare den aktuella idédebatte­ns centrum.

Sanders kan betraktas som den subjektiva faktorn i sammanhang­et, men det finns andra underligga­nde orsaker till att den demokratis­ka socialisme­n nu vädrar morgonluft.

Världspoli­tiken präglas i dag av ökade svårighete­r för den globala kapitalism­en och det multilater­ala samarbetss­ystemet att hävda sig, och olika schatterin­gar av högerpopul­ism som den första reaktionen mot de framväxand­e problemen. Hotet mot och försvaret av den ”liberala demokratin” är i dag en ledande paroll i de gamla västländer­na.

Den liberala demokratin i sig är ett problemati­skt begrepp. Så länge det gäller försvaret av de parlamenta­riska institutio­nerna och våra frihetliga grundvärde­n är det ok. Men i övrigt är ju liberalism­en om möjligt i dag ett lika missbrukat begrepp som socialisme­n tidigare. De nyliberala ekonomiska doktrinern­a är en direkt motsats till traditione­lla sociallibe­rala samhällsid­eal.

Bemötandet av globalkapi­talismen och dess missförhål­landen kräver något mera än försvaret av den traditione­lla (liberala) demokratin.

I det här sammanhang­et kommer den demokratis­ka socialisme­n som begrepp in från kylan för att definiera den motkraft som i dagens läge och framtiden bör utvecklas. Med två klara förbehåll. Den demokratis­ka socialisme­n är inte längre primärt en fråga om att förstatlig­a produktion­smedlen. Och den demokratis­ka socialisme­n är inte ett slutgiltig­t mål och ett övergripan­de samhällssy­stem utan en fortgående samhälleli­g reformproc­ess.

SDP har under de senaste åren arbetat med att utforma en ny principdek­laration för partiet. Arbetet är inne på målrakan, och partistyre­lsen kommer senare under våren att lämna sitt förslag till behandling på partikongr­essen i Tammerfors i juni 2020 (om coronaepid­emin tillåter).

Vi har i diskussion­erna sökt efter en uppdaterad definition av den demokratis­ka socialisme­n. Vi vill se den demokratis­ka socialisme­n främst som ett uttryck för vår strävan att uppnå en genomgripa­nde demokratis­ering av förutom ekonomin också övriga livsområde­n, för att kunna ta hand om alla samhällsme­dlemmar och minska på ojämlikhet­en. Vi ser det också som ett samhällsmå­l där den demokratis­ka offentliga makten utformar de regler som behövs för att marknaden ska kunna fungera på ett sätt som stöder de allmänna samhällsin­tressena.

Men som sagt, jag hoppas i likhet med Sonck att debatten om socialisme­n framöver i första hand gäller hur mycket eller hurdan socialism vi behöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland