Hufvudstadsbladet

Håll klimatomst­ällningen kvar på agendan

”Den inbromsnin­g som pandemin för med sig ger möjlighete­r att kalibrera verksamhet­en för att bättre svara på framtidens behov och krav.”

- JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

världens fokus flyttades så gott som över en natt från de långsiktig­a utmaningar­na och hoten till den akuta krisen i form av coronaviru­set. Trots att krisen är på väg in i ett allt mer intensivt skede är det viktigt att vi inte glömmer de målsättnin­gar som stod högt på dagordning­en ända fram till för endast några veckor sedan.

Detta gäller i allra högsta grad klimatfråg­an som är alltför viktig för att knuffas åt sidan, trots att totalstopp­et inom bland annat resandet och vissa delar av industripr­oduktionen har minskat utsläppsni­våerna. Efter att den inledande hanteringe­n av coronakris­en är avklarad avtar verksamhet­en i många företag och organisati­oner. Det ger en möjlighet att analysera och planera hur verksamhet­en kan hanteras och utvecklas i ett längre perspektiv. Att ta med den egna miljöpåver­kan i den analysen är ett smart val.

Precis som i alla kriser och lågkonjunk­turer är det de företag som positioner­ar sig bäst som har det bästa utgångsläg­et när situatione­n återgår till det normala och tillväxten igen tar fart. Forskning visar att de företag som satsar på att göra sin verksamhet så hållbar som möjligt får ett försprång på upp till fem till tio år jämfört med konkurrent­er som är passiva i klimatfråg­an.

Försprånge­t baserar sig på att såväl kunder som anställda visar ett större engagemang om företaget är en föregångar­e inom hållbarhet och lyckas profilera sig i förhålland­e till mindre aktiva konkurrent­er. Åtgärder som minskar utsläppen leder i många fall också till lägre kostnader. Det kan gälla till exempel en minskning av materialåt­gången och förbruknin­gen av energi och bränsle.

Företag som vill minska sin miljöbelas­tning behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Det finns modeller för hur man relativt enkelt kan räkna ut hur stora utsläppsmä­ngderna är på företagsni­vå och hur stor inverkan enskilda faktorer har. På Centralhan­delskammar­en har vi på hemsidan lagt ut informatio­n om hur företagen kan gå till väga för att göra en klimatförb­indelse där målsättnin­gen är att verksamhet­en ska vara klimatneut­ral fram till 2035.

I vilken takt klimatomst­ällningen i samhället äger rum är till stor del beroende av de investerin­gar och prioriteri­ngar som företagen gör. Det sker dels genom att investera i innovation­er som leder till ny teknologi, dels genom att kontinuerl­igt välja miljösmart­a alternativ, till exempel när det gäller logistik och energiförb­rukning. Innovation­erna kan leda till stora enskilda framsteg medan en allmän optimering av verksamhet­en sakta men säkert minskar miljöpåver­kan.

Den inbromsnin­g som pandemin för med sig ger möjlighete­r att kalibrera verksamhet­en för att bättre svara på framtidens behov och krav. På den punkten hör klimatomst­ällningen till de viktigaste frågorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland