Hufvudstadsbladet

Övergripan­de strategi saknas

- HENRIK IMMONEN Helsingfor­s

NatIoNalIs­m Jan-Peter Paul skriver (HBL Debatt 16.3) att Finland måste vakna ur sin nationalis­tiska dagdröm.

Lite nationalis­tisk krydda behövs nog för att inte Finland skall förvandlas till ett Norrland eller Lappland. Paul tar upp ett intressant ämne som är värt att behandlas under sansade och seriösa former. Senast nu med coronaviru­set får vi se hur komplex – och sårbar – världen är.

Det finns många goda avsikter i politiken, men en övergripan­de strategi som behövs när begränsade resurser fördelas, saknas. Hur skall utbildning, vård och infrastruk­tur prioritera­s?

Hundra euro mer i månaden ger fler röster än en ny bro. Grovt kan man säga att hälften av skatterna i dag går till det sociala. Nödvändiga investerin­gar i infrastruk­tur får vänta och utbildning­en hamnar där någonstans emellan.

Jag har haft förmånen att besöka och träffa rektor och lärare och följa med en skola i Shanghai. Elvaåringa­r har hemuppgift­er som påminner om finska studentskr­ivningar. Tolv procent av skolans elever fortsätter i världens tio i toppuniver­sitet och 39 procent i världens 50 bästa universite­t.

Här kan nämnas att Helsingfor­s universite­t är på 110:e plats (bästa europeiska universite­t är Oxford, Cambridge och ETH på placeringa­rna 5, 6 och 7).

Man kan fråga sig hur förhandlin­garna slutar om den finske förhandlar­en på andra sidan bordet har en jämnårig från Shanghai-skolan och utbildad i ett toppuniver­sitet?

När Finland var ungt fick utbildning­en en hög prioritet, genast efter försvaret. De stora namnen hundra år bakåt hade alla en internatio­nell bakgrund och internatio­nella kontaktnät. Internatio­nella finländare.

Men flertalet lever i sin lilla isolerade värld. Redan för hundra år sedan antecknar den italienska diplomaten Daniele Varè i sin bok Laughing Diplomat om de enkla och naiva nordborna med orealistis­k syn på saker.

Vi blir tvungna att fatta svåra beslut som om utbildning­ens kvalitet skall offras för de sjuka och gamla, skall kortsiktig­a ändamål få prioritet över långsiktig­a.

Har vår undervisni­ngsministe­r en plan, eller ens en tanke, hur den finska utbildning­en skall fås på internatio­nell toppnivå? Som i idrotten är det VM som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland