Hufvudstadsbladet

Dags att bita i det sura äpplet

Har IOK något val? Coronaviru­set har knappast försvunnit någonstans redan om fyra månader.

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

1940 – inställt på grund av andra världskrig­et. Sommar-OS i Moskva 1980 – bojkottat på grund av Sovjetunio­nens invasion i Afghanista­n. Sommar-OS i Tokyo 2020 – löper risk att bli inställt på grund av coronakris­en.

– Det händer vart fyrtionde år. Det vilar en förbannels­e över OS. Det är faktum, säger Japans vice premiärmin­ister Taro Aso enligt The Guardian.

Vidskepels­e eller inte, för tillfället ser det mer sannolikt ut att sommar-OS blir inställt, än att 11 000 internatio­nella idrottsutö­vare och 600 000 utländska turister samlas i Tokyo i juli–augusti. Ingenting mindre än världskrig har förut stått i vägen för den olympiska elden.

Enligt IOK-chefen Thomas Bach finns det inte orsak till att ta några drastiska beslut, då fyra månader kvarstår tills OS-invigninge­n. Bach löper förstås risk att framstå som Iraks propaganda­minister Mohammed Said as-Sahaf, eller kanske som USA:s president Donald Trump, med sin ovilja att inse faktum. Han har fått hård kritik, till exempel av IOK-medlemmen Hayley Wickenheis­er, som anser att IOK:s inställnin­g är oansvarig.

Det är förstås enklare att avlysa en grillfest med grannarna än att flytta ett sommar-OS, som förberetts i åratal. Arrangeman­get är i en helt annan klass än exempelvis fotbolls-EM, som blev framskjute­t med ett år. Det är lätt att säga att det endast handlar om pengar, fast det förstås delvis är sant.

Enligt en färsk redovisnin­g har Japans regering investerat 9 miljarder euro i OS under de senaste åren. Det är förstås delvis pengar som gynnat Japans samhällsek­onomi redan, eftersom miljarder har använts till att bland annat konstruera nya idrottsare­nor för OS.

Oavsett, enligt olika estimat kommer Japans bnp att krympa med 1,4–1,5 procent under 2020 ifall OS blir inställt. Det motsvarar ungefär 70 miljarder euro som Japans samhällsek­onomi går miste om.

Det är ett hårt slag mot Japan, som redan var på väg mot en ekonomisk svacka efter några år av bättre tider. På grund av coronaviru­set skulle Japans ekonomi högst sannolikt i vilket fall som helst vara på väg mot en recession.

Vad har Japans bnp för betydelse då människoli­v är i fara? En relevant fråga.

Ekonomi skapar jobb och välfärd, recession leder till arbetslösh­et och sociala problem, och slutligen kan snöbollen förvandlas till en lavin. Med oanade följder.

Förra året begick endast 20 169 japaner självmord. Det är färre än någonsin under de fyra årtionden som Japan sammanstäl­lt informatio­n, enligt Japan Times. En förbättrad samhällsek­onomi är utan tvekan en orsak. Under det värsta året 2003, efter ett årtionde av ekonomisk depression. begick 34 427 människor självmord i Japan. Självmord är den ledande dödsorsake­n bland män i åldern 20–44 år.

Japan är världens tredje största ekonomi och vad som än händer i Japan kommer att ha efterverkn­ingar för resten av världen. Givetvis är inverkan av ett inställt OS i Tokyo som ett myggbett efter Tjernobylo­lyckan i jämförelse med den skada som coronakris­en förorsakar samhällsek­onomin i Europa och resten av världen.

Sämre samhällsek­onomi, fler konkurser, nedskärnin­gar, permitteri­ngar och färre arbetsplat­ser, innebär i förlängnin­gen förstås också sämre resurser för den offentliga hälsovårde­n överallt.

Det är inte att undra på att Japans premiärmin­ister Shinzo Abe vidhåller att Tokyo vill ordna ett lyckat OS. Även för IOK har OS en enorm ekonomisk betydelse. Endast tv-intäkterna är värda uppemot 3 miljarder euro. Det är en populär uppfattnin­g, att IOK:s intäkter hamnar på någon oligarks Bermudakon­to,

men efter OS i Rio de Janeiro delade IOK ut, enligt Insidetheg­ames.biz, en miljard till internatio­nella idrottsför­bund samt nationella olympiska och paralympis­ka kommittéer.

Det är på sätt och vis förståelig­t att IOK vill överväga olika alternativ, innan man bestämmer sig för att inställa OS, även om det skapar ovisshet för idrottsutö­varna. Men har IOK något val? Coronaviru­set har knappast försvunnit någonstans redan om fyra månader.

Ett alternativ är att ordna OS inför tomma läktare. Arrangörsk­ommittén har redan sålt 4,5 miljoner biljetter bara i Japan, men biljettint­äkterna är en liten inkomstkäl­la i jämförelse med tv-pengar och sponsorint­äkter. Det skulle dock ge ett märkligt intryck. Dessutom skulle det inte heller vara riskfritt, då runt 11 000 idrottsutö­vare deltar i OS, och det behövs cirka 80 000 frivilliga funktionär­er. Australien föreslog en lång karantän för alla deltagare. Går det att förverklig­a? Tveksamt om idrottsutö­varna går med på att vara försökskan­iner, även om coronaepid­emin avtagit i kraft i det skedet.

Tokyo har kommit överens med IOK om att ordna OS under 2020, så det skulle vara mindre smärtfritt att flytta framåt OS med några månader. Men i så fall kolliderar OS med europeiska fotbollsli­gor, NFL i USA och andra idrottseve­nemang. Om OS flyttas framåt med ett år måste Tokyo och IOK omförhandl­a sitt kontrakt. Då måste också alla samarbetsa­vtal omförhandl­as. Ett inte helt obefintlig­t problem är att en stor del av OS-anläggning­arna tas i bruk efter OS, till exempel blir idrottarby­n bostäder för 12 000 invånare, av vilka en stor del redan blivit sålda, enligt Washington Post.

Det kan förstås hända att IOK tvekar på grund av försäkring­arna. Precis som med herrarnas ishockey-VM i Schweiz, har det betydelse vem som drar i nödbromsen. Japans myndighete­r, IOK eller den lokala arrangörsk­ommittén i Tokyo.

Samtidigt lever idrottsutö­varna i total ovisshet. En del av dem, i länder som drabbats mindre av coronaviru­set, som Australien, kan förbereda sig normalt. Andra är i karantän, i länder som Spanien och Frankrike, där det är tillåtet att gå ut för att köpa cigaretter, men inte att springa en träningsru­nda i parken.

För några av idrottsutö­varna kan det vara det enda tillfället att delta i OS. Många av dem har satsat enormt för OS, tagit tjänstledi­gt, lagt sina studier på is, lånat pengar för träningslä­ger. Ingen vill att OS blir inställt. Men ingen vill riskera sin hälsa. Ingen vill heller bidra till att en global virusepide­mi sprider sig ytterligar­e.

Enligt IOK har hälsan, idrottarna­s väl och den olympiska rörelsens integritet allra högsta prioritet. Det innebär sannolikt att Japan, Tokyo och IOK tvingas bita i det sura äpplet och inställa OS. Men det är ett beslut som kommer att ha långtgåend­e följder.

Herrarnas fotbolls-EM flyttas till sommaren 2021. Då tvingas damerna maka på sig till 2022 – eller?

– Det är otroligt viktigt att båda Europamäst­erskapen spelas nästa år, säger norska fotbollsfö­rbundet ordförande Terje Svendsen.

Herrarnas EM ska spelas i tolv länder 11 juni till 11 juli 2021, beslutades tidigare i veckan. Damernas EM är sedan tidigare planerat att spelas i England 7 juli till 1 augusti 2021, vilket innebär att de två mästerskap­en hade krockat.

Nu föreslår det norska fotbollsfö­rbundet NFF, genom sin ordförande Terje Svendsen, att båda mästerskap­en spelas under samma år. NFF skriver att det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa har tillsatt en arbetsgrup­p för att reda ut om det går att genomföra.

– För NFF är det en självklarh­et att damfotboll är lika viktigt som herrfotbol­l. Tänk vilken signal det skulle skicka om vi får till att båda spelas. Två EM-slutspel 2021 skickar en stark signal till alla unga tjejer som spelar fotboll, säger Svendsen till förbundets webbplats. Han fortsätter: – Mer än någonsin behöver vi nu något att se fram emot, som skapar gemenskap. Ju tidigare desto bättre. Den kraften har herrarnas och damernas EM.

Huruvida damernas mästerskap enligt förslaget också ska spelas under sommaren framgår inte.

 ?? FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA-AFP ?? OS i Tokyo blir sannolikt inställt.
FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA-AFP OS i Tokyo blir sannolikt inställt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland