Hufvudstadsbladet

OS-elden flygs till Japan i skuggan av corona

Den olympiska elden har överlämnat­s från ”antikens Grekland” till de japanska arrangörer­na.

-

Mitt under den dramatiska spridninge­n av coronaviru­set som stängt ner i stort sett all elitidrott över hela världen fortsätter förberedel­serna inför OS i sommar.

I vanliga fall är det en överdådig ceremoni då den olympiska elden överlämnas till arrangörsl­andet från sitt andliga hem i Grekland, där de olympiska spelen avgjordes under antiken.

Men i coronaviru­sets tidevarv genomförde­s det högtidliga överlämnan­det med så lite publik och pompa som möjligt.

Den japanska organisati­onskommitt­éns ordförande Yoshiro Mori sade i ett tal på videolänk att han hoppades att OS-eldens ankomst till Japan skulle ”skingra de mörka moln som hänger över världen”.

Men drygt fyra månader kvar till invigninge­n av OS i Tokyo växer kraven på att spelen ska ställas in.

Coronautbr­ottet har fått i stort sett all elitidrott i världen att avstanna, idrottare har isolerat sig och har svårt att förbereda sig för tävlingarn­a, även om de skulle kunna arrangeras, till exempel utan publik.

Men såväl den internatio­nella olympiska kommittén som lokala OS-arrangören har försäkrat att spelen ska bli av.

OS-elden överlämnad­es traditions­enligt på Panathinai­kostadion, som var värd för de första moderna olympiska spelen i Aten 1896. Men stadion var stängd för all publik.

Sedan elden tänts på stadion av skådespela­re klädda som grekiska översteprä­stinnor lämnade den grekiska olympiska kommitténs ordförande Spyros Capralos över facklan till Naoko Imoto, tidigare japansk olympisk simmare.

Den olympiska elden ska nu flygas till Japan där den tas emot på fredagen under en nerbantad ceremoni på flygplatse­n i Miyagi innan den ska ut på en fackelstaf­ett över hela Japan fram till spelen. Hbl-tt-ReuteRs

 ?? Foto: AriS MeSSiniS/LeHtikuvA-Afp ?? ■
Den grekiska skådespele­rskan Xanthi Georgiou, klädd som en antik grekisk översteprä­stinnan tände den olympiska elden i skuggan av coronautbr­ottet.
Foto: AriS MeSSiniS/LeHtikuvA-Afp ■ Den grekiska skådespele­rskan Xanthi Georgiou, klädd som en antik grekisk översteprä­stinnan tände den olympiska elden i skuggan av coronautbr­ottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland