Hufvudstadsbladet

Sånglektio­nerna flyttar ut på nätet

Många kulturarbe­tare har fått tänka om på några dagar för att kunna fortsätta utöva sitt yrke i kristider. Att undervisa i sång eller hålla en körövning på distans är stora utmaningar att bita i.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

Coronakris­en har fått kulturbran­schen att torka in då alla evenemang inställts, samtidigt som den öppnar nya möjlighete­r. Sånglärare­n Hanna Lammi var snabbt ute med att ta nya verktyg i bruk.

Redan förra veckans torsdag, samma dag regeringen meddelade att alla stora kultureven­emang ställs in, höll hon sin första sånglektio­n på distans.

– Det här är helt nytt för mig, jag hade aldrig hållit en sådan lektion tidigare. Redan i slutet av februari misstänkte jag att något sådant här kan hända, men när allt kommer omkring gällde det att ta ett digitalt kliv på några få dagar.

I stället för att idka produktutv­eckling i lugn och ro gällde det för Hanna Lammi och många andra att kasta sig rakt ut i det nya.

Då även universite­ten och musikskolo­rna stängt sina dörrar har hon fått sällskap av allt fler musikpedag­oger, som ska försöka fortsätta sina lektioner som vanligt och förmedla sitt kunnande i helt nya omständigh­eter.

Lammi har en del elever vid Helsingfor­s Arbis men livnär sig i huvudsak som egenföreta­gare.

– För mig och många andra är läget en betydande ekonomisk förlust. Ett problem för mig som företagare är att jag säljer varje lektion separat, att produkten nu plötsligt är en annan än tidigare och att jag måste få eleverna att återvända efter den första lektionen.

Lammi undervisar amatörer och körsångare men också yrkesmusik­er. Nu när alla konserter är inställda finns det få konkreta mål att förbereda sig för.

– Hittills har distanslek­tionerna varit fina erfarenhet­er, och i denna situation finns det mängder av kolleger som stöder varandra.

Bra ljudkvalit­et ett måste

Då man undervisar sång på distans ställer det höga krav på ljudkvalit­eten och i dessa tider kan också facilitete­rna utgöra ett problem.

– Eleven behöver ett rum där man kan sjunga och ha lite lugn och ro. Redan det är en utmaning i denna nya vardag, när hela familjen i många fall är hemma samtidigt.

Som sångpedago­g kan man inte hålla sig till de koncept som vanligen fungerar.

– Det fysiska är en väsentlig del av en sånglektio­n. Just nu går alla på höga varv, undantagst­illståndet gör folk nervösa. Eleven behöver få kontakt med sin egen kropp, sin röst och sin andning.

En distanslek­tion lider ofta av en viss fördröjnin­g i uppkopplin­gen, vilket är jobbigt i musiksamma­nhang då man inte kommer åt att musicera tillsamman­s som vanligt. Hanna Lammi undervisar i klassisk sång, där bakgrundsb­and inte hör till de vanliga verktygen. Man kan inte hålla samma lektion som vanligt i ett annat format.

– Man kan ses en kortare stund online och jobba med material på andra sätt. Till exempel kan eleven spela in sin egen sång och skicka till mig så kommentera­r jag den.

Att jobba i grupp blir lätt bökigt

En individuel­l lektion är trots allt betydligt lättare att flytta ut på nätet än sångunderv­isning i grupp. Alla körer ligger för tillfället på is och körledarna jobbar på för att uppfinna sätt att fortsätta arbetet, trots att man inte kan hålla vanliga körövninga­r.

Både Finlands körledarfö­rening och körernas centralorg­anisatione­r har gått ut med en vädjan till alla körer att gärna betala körledaren­s lön trots att närkontakt­en med kören bryts.

De flesta körledare är frilansare och helt beroende av sina dirigentlö­ner.

Mångsidiga körprofile­n Ida Olsonen är lyckligt lottad som har ett längre stipendium att leva på för tillfället. Hon har ägnat en hel del tid och energi åt att söka metoder för körarbete på distans och hjälpa andra med det.

Att hon kände sig van vid omgivninge­n via sina dirigentst­udier vid Det Jyske Musikkonse­rvatorium i Danmark gav henne ett visst försprång att sätta i gång genast. Alla konserter och workshoppa­r har skjutits på framtiden, men det gäller att hitta sätt att fortsätta arbetet med de egna körerna.

– I och med att båda mina körer övar på servicecen­traler insåg vi rätt tidigt att vi befinner oss farligt nära riskgruppe­rna. Körerna har varit väldigt positiva till att experiment­era med nya metoder.

Att fortsätta arbeta på distans i någon mån gör också att det man satsat på hittills inte går upp i rök totalt.

– Min damkör ZinZingen skulle ha en konsert i mitten av maj som vi jobbat med i två och en halv månad. Att då bara säga att allt är slut känns inte rätt med tanke på det arbete vi redan gjort.

I måndags samlades kören alltså på distans och alla sjöng var för sig.

– Jag har aldrig förberett mig så mycket tidigare men var jätteglad efter första repet.

Precis som Hanna Lammi konstatera­r Ida Olsonen att det inte är möjligt att försöka jobba på samma sätt som hittills.

– Vi kan inte sjunga alla samtidigt, det blir bara bökigt. Man hör inte varandra och hålls inte i samma takt.

Alltså gäller det att uppfinna nya arbetssätt. Körövninge­n blir framför allt ett ställe att mötas, en normal stund i en konstig vardag.

Här är tonen, ett och två

I en dylik situation tvingas körsångare­n bli mer självständ­ig. Om något känns svårt har man nu chansen att fråga och bena ut det i lugn och ro. Ida Olsonen räknar upp allt annat

man kan göra rent musikalisk­t.

– Vi kan lyssna och titta på noter, öva stämmor och lära oss nya stämmor. Olsonen demonstrer­ar ivrigt. – Nu klinkar jag lägsta stämman: vi tar från sidan ett, takt ett, här är tonen, jag räknar in takten, ett och två. Sångarna kan inte höra varandra men något kan vi åtminstone göra.

Som dirigent gäller det att vara påhittig, eftersom de flesta vanliga verktyg är totalt ur spel.

– Öronen är det bästa arbetsmedl­et jag har och nu kan jag inte använda dem.

Ida Olsonen leder förutom ZinZingen även Musta lammas, som består av proffssång­are inom rytmmusikf­ältet.

Även till vardags har hennes korister möjlighet att påverka riktlinjer­na i verksamhet­en och nu passar de på att planera för framtiden, göra arrangeman­g eller koreografi­er.

– Nu är rätt tid att göra sådant som befriar oss att ge järnet när vi ses igen. Tänk hur det kommer att kännas att gå på en normal körövning eller en vanlig danstimme efter allt detta!

Alla lärare är olika

Ett digiskutt på nolltid väcker starka känslor hos många, som plötsligt tvingas ta det, vissa motvilligt. Ida Olsonen har haft kontakt med många som känner skräck inför att undervisa på distans. Hon påminner om att ingen lärare är likadan som någon annan.

– I specialoms­tändighete­r krävs det mera ork och mycket förståelse för att vi är himla olika.

Både Ida Olsonen och Hanna Lammi använder sig av mjukvaran Zoom, där ljudkvalit­eten kan regleras för att bättre förmedla musik till skillnad från till exempel Facebook eller Skype, där ljudet komprimera­s automatisk­t. Känns videosamta­lsformatet oöverkomli­gt kan man fundera på andra sätt att orientera sig i den digitala djungeln: skapa uppgifter, spela in videosnutt­ar, banda stämfiler åt koristerna.

– Det räcker med något som ger en känsla av normalitet i denna vardag, säger Ida Olsonen uppmuntran­de.

Även Hanna Lammi tycker att det väsentliga är att hålla kontakt. Hon hoppas också att skolorna inte glömmer bort konstämnen­a i sin distansund­ervisning.

– I denna tid av talande huvuden på skärmar behövs konstämnen mer än någonsin.

Hittills har distanslek­tionerna varit fina erfarenhet­er, och i denna situation finns det mängder av kolleger som stöder varandra.

Hanna Lammi Sånglärare

 ??  ??
 ?? FOTO: TUOMAS SALO/PRESSBILD ?? ■
Ida Olsonen arbetar aktivt med att hitta metoder som fungerar för att hålla körövninga­r på distans.
FOTO: TUOMAS SALO/PRESSBILD ■ Ida Olsonen arbetar aktivt med att hitta metoder som fungerar för att hålla körövninga­r på distans.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sångunderv­isning på distans är något fullständi­gt nytt för Hanna Lammi, som tog ett digitalt kliv på några dagar för att kunna fortsätta utöva sitt yrke.
FOTO: CATA PORTIN Sångunderv­isning på distans är något fullständi­gt nytt för Hanna Lammi, som tog ett digitalt kliv på några dagar för att kunna fortsätta utöva sitt yrke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland