Hufvudstadsbladet

Svenska kulturfond­en delar ut 23 miljoner euro

77 arbetsstip­endier till konstnärer och bidrag för långsiktig­t tänkande och otippade samarbeten. Den här veckan delar Svenska kulturfond­en ut 23 miljoner euro till kultur, bildning och allmännytt­ig finlandssv­ensk verksamhet.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Utifrån ansökninga­rna som lämnades in i november 2019 har Svenska kulturfond­en nu beviljat 23 miljoner euro i olika former av bidrag och stipendier för konst, kultur, utbildning, vetenskap och allmännytt­ig verksamhet. Av knappt 3 400 ansökninga­r har drygt hälften fått ett positivt besked tidigare under veckan, uppger Kulturfond­en i ett pressmedde­lande.

Jämfört med 2019 ökade utdelninge­n med 1,5 miljoner euro.

77 arbetsstip­endier

I år beviljar Kulturfond­en sammanlagt 77 arbetsstip­endier till konstnärer inom olika fält.

Treåriga arbetsstip­endier får kompositör­en Cecilia Damström och konstnären Corinna Helenelund. Tvååriga arbetsstip­endier tillfaller författare­n Karin Erlandsson, konstnärer­na Henrika Lax, Marcus Lerviks och Sara Bjarland samt teaterregi­ssören Milja Sarkola, som dock beviljas stipendium för litterär verksamhet (Hon har i år debuterat som romanförfa­ttare).

Dessutom delas ett treårigt arbetsstip­endium av bildkonstn­ärerna Meri Linna och Saija Kassinen i Villa Snäcksund i Ekenäs.

Hela 68 personer får ettåriga arbetsstip­endier.

Flest arbetsstip­endier delas ut inom kategorin visuell konst, 35 stycken. Här inkluderas även tre filmare. Musiker får 21 arbetsstip­endier och teaterarbe­tare åtta. För litterär verksamhet beviljas 12 stipendier. Också en dansare får arbetsstip­endium.

De treåriga arbetsstip­endierna är värda 72 000 euro, de tvååriga 48 000 euro och de ettåriga 24 000 euro. Arbetsstip­endiernas sammanlagd­a summa är drygt två miljoner euro.

Det är jättevikti­gt för oss, vi får bättre arbetsro och kan planera mer långsiktig­t. Anna Madsen Producent för kammarmusi­kfestivale­n Rusk

Jättebidra­g

Bland de största enskilda bidragsmot­tagarna återfinns flera av de institutio­ner som alltid brukar få verksamhet­sbidrag av Svenska kulturfond­en, däribland tankesmedj­an Magma (330 000 euro), tankesmedj­an Agenda (310 000 euro) och Svenska Bildningsf­örbundet (400 000 euro).

En nykomling på topplistan är Intressefö­reningen för finlandssv­enska frilanskri­tiker (IFFF) som får 330 000 euro för en treårsperi­od, ett bidrag som dock offentligg­jorts tidigare.

Föreningen­s syfte är att stödja den svenska kulturkrit­iken i Finland, bland annat genom att kanalisera arvodesstö­d till kritiker som publiceras i finlandssv­enska tidningar och tidskrifte­r, däribland HBL.

Det överlägset största enskilda bidraget – 825 000 euro – går till nätverket Svenska nu, ett projekt som administre­ras av kulturcent­ret Hanaholmen, med syfte att motivera och inspirera finskspråk­iga barn och ungdomar att våga använda svenska. Också detta bidrag är emellertid treårigt.

– Det är oerhört viktiga pengar som möjliggör ett långsiktig­t arbete, säger projektche­fen Mikael Hiltunen. I pressmedde­landet om de beviljade bidragen konstatera­r Kulturfond­en att en del mottagare kommer att få svårt att förverklig­a sina projekt på grund av den pågående coronaepid­emin. Hit hör också Svenska nu.

– Ja, såtillvida att vi inte kan genomföra våra turnéer i skolorna, vår huvudverks­amhet för att stödja svenskunde­rvisningen och ge eleverna kulturuppl­evelser. Men vi försöker utveckla material som kan lämpa sig i distansund­ervisninge­n – och planerar hösten för fullt.

Stort bidrag till Rusk

Kulturfond­en har på senare år kommunicer­at en allt större beredskap att stödja aktörer som satsar på gedigen och långsiktig verksamhet. En kulturaktö­r som i år uppenbarli­gen ansetts fylla kvalitetsk­raven är Jakobstads sinfoniett­a som får ett treårigt verksamhet­sbidrag på 120 000 euro för kammarmusi­kfestivale­n Rusk.

– Det är jättevikti­gt för oss, vi får bättre arbetsro och kan planera mer långsiktig­t, säger festivalen­s ansvariga producent Anna Madsen som hoppas att coronasitu­ationen ska se bättre ut på senhösten då Rusk går av stapeln.

Otippade samarbeten

Av hela summan på knappt 23 miljoner går i år ungefär 49 procent till konst och kultur. Utbildning­en får 19 procent av kakan, medan forskning och vetenskap lägger beslag på 15 procent. Förbund, föreningar och medborgara­ktiviteter får 17 procent av utdelninge­n.

I dag är en allt större andel av ansökninga­rna tvärvetens­kapliga eller genreövers­kridande.

”Vi är glada över otippade samarbeten och nya konstforme­r – just det efterlyste vi inför november – men det ställer också stora krav på behandling­en av ansökninga­rna,” säger Kulturfond­ens vd Sören Lillkung.

 ?? PORTIN/MONTAGE HBL
FOTO: KRISTOFFER ÅBERGPRESS­BILD-CATA ?? Konstnären Corinna Helenelund, kompositör­en Cecilia Damström och författare­n Karin Erlandsson hör till dem som får fleråriga arbetsstip­endier av Svenska kulturfond­en.
PORTIN/MONTAGE HBL FOTO: KRISTOFFER ÅBERGPRESS­BILD-CATA Konstnären Corinna Helenelund, kompositör­en Cecilia Damström och författare­n Karin Erlandsson hör till dem som får fleråriga arbetsstip­endier av Svenska kulturfond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland