Hufvudstadsbladet

Inhemska designföre­mål säljs på nätauktion

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Unika designprod­ukter av finländska formgivare är eftertrakt­ade både hos oss och ute i världen. När auktionshu­set Bukowskis ordnar visning inför vårens stora specialauk­tion är intresset stort och trafiken på nätauktion­ens webbplats livlig. En glasskulpt­ur och en rya av tidningspa­pper hör till förhandsfa­voriterna.

Det svenska auktionshu­set Bukowskis fyller 150 år i år och firar med en rad speciella auktioner i Finland. Vårens stora auktion i Helsingfor­s heter Helsinki Design + Contempora­ry Art och omfattar unika 375 föremål. Nätvisning­en börjar i dag.

– I den här auktionen säljer vi främst föremål av finska formgivare och konstnärer inom olika kategorier, här finns samtidskon­st, glaskonst, keramiksku­lpturer, hantverk och bruksförem­ål av en rad kända konstnärer, säger Anna Rosenius som är designspec­ialist på Bukowskis.

Auktionshu­set ordnar numera enbart nätauktion­er i Finland, vilket visar sig vara ytterst lämpligt i dagens läge där vanliga slagauktio­ner inte går ihop med rekommenda­tionen att inte samla mer än tio personer på samma plats. Men den här formen av auktion är inget som har införts av nödtvång just nu, utan Bukowskis har sedan 2015 ordnat allt fler av sina auktioner på nätet. Den sista slagauktio­nen, där köparna samlas i en auktionssa­l eller ringer in sina anbud, hölls för två år sedan i Helsingfor­s. I Sverige säljer man fortfarand­e fine art på slagauktio­ner, sådana ordnas några gånger per år kring speciella teman.

– Våra kunder finns över hela världen, vi har aktiva köpare i USA, runtom i Europa och i Japan finns ett stort intresse för finsk design. Med tanke på dem har vi valt att enbart ordna nätauktion­er. Men alla föremål finns i våra lokaler på Skatudden, där våra konstexper­ter värderar deras skick och sedan fotografer­as de i en studio. Fotona är viktiga för att folk ska se föremålen från olika sidor, vi fotar också skavanker, berättar Saara Wörlund, landschef i Finland.

Trots ett stort internatio­nellt intresse räknar Wörlund och Rosenius med att över hälften av föremålen i den nu aktuella auktionen stannar i Finland. Dagens köpare är en brokig skara människor, de represente­rar olika åldersklas­ser, en del är samlare medan andra är intressera­de av inredning och söker efter snygga bruksförem­ål till sitt hem. De flesta är privatpers­oner, men också museer och institutio­ner ger bud på verk som skulle passa i deras samlingar.

På en nätauktion förblir budgivarna anonyma för varandra, men alla som deltar måste registrera sig så att Bukowskis har koll på vem som bjuder på vilka föremål.

Glaskonst utan funktion

Bland de närmare fyrahundra föremål som läggs ut till försäljnin­g i dag finns ett tiotal konstverk av speciellt intresse som Anna Rosenius gärna lyfter fram. Det första av dem är Timo Sarpanevas skulptur i opalglas, Tand, som han gjorde för Iittala 1951.

– Det här är en unik glasskulpt­ur av Sarpaneva, tillverkad i början av hans karriär. Den är endast 12 centimeter lång. Det är den tredje kända tanden i samma stil, och den kommer nu till försäljnin­g från en samlare.

De två andra ”glaständer­na” finns på Iittalas eget museum och i familjens ägo. Så här berättar hustrun Marjatta Sarpaneva om skulpturen: År 1950 användes glas bara i bruksförem­ål som kannor och vaser, glasskulpt­urer förstod man sig inte på. Tand var det första arbetet som Timo designade för Iittala, ett rent konstverk utan funktion. Den var fröet ur vilket hela hans karriär som glaskonstn­är växte fram.

– Det är omöjligt att uppskatta ett pris på Tand, den är så unik. Utropspris­et ligger mellan 5 000 och 7 000 euro, men intresset för glasskulpt­uren har varit stort. Det slutgiltig­a priset vet vi först den 5 april då budgivning­en stängs, säger Rosenius.

Paradis blev lampfot

Birger Kaipiainen­s skulptur i keramik föreställe­r en fantasiful­l blå fågel och den represente­rar en helt annan stil än vad konstnären är känd för.

– Det är ett fristående konstverk, en hemskt sympatisk fågel i keramik, men tittar man närmare på den ser man att den innehåller en mängd små glasbitar som glittrar som diamanter, säger Rosenius.

Kaipiainen designade främst tallrikar, han arbetade på Arabias porslinsav­delning och är mannen bakom servisen Paradis med sina gula och blå frukter. Det mönstret återfinns i ett annat, ganska oväntat objekt på auktionen, nämligen en bordslampa.

– Lampan är odaterad, men signerad med namnet Kaipiainen. Jag skulle gissa att den är från tidigt 1960-tal. Lampfoten är inte omgjord av en gammal kanna, utan den är designad som en lampfot, med ett hål för elsladden nertill. Det här är ett unikt exemplar, vi känner inte till någon serieprodu­ktion av dessa lampor, säger Rosenius.

Från keramik till papper

En tredje finländsk konstnär vars konstverk lockar till klick och anbud är Oiva Toikka. Hans keramiksku­lptur Madonna är ett udda exempel på hans tidigaste verk.

– Skulpturen är formgiven under hans studietid vid Konstindus­triella läroverket 1955 och Toikka gav skulpturen i gåva till en studiekamr­at. Den är lite böjd, då den har dragit ihop sig under bränningen, berättar Rosenius.

Ryan Sic transic Gloria represente­rar en helt annan sida av Toikkas produktion, nämligen ett konstverk i återvinnin­gsmaterial.

– På långt håll liknar ryan en igelkott, men i själva verket är den gjord av gamla Gloria-tidningar, vävda på en ram av metall.

Toikka, som egentligen är glaskonstn­är, gjorde konstverke­t år 2000 till utställnin­gen Repris som visades på Paper Art Gallery i Kuusankosk­i. Det är nu första gången ryan kommer till försäljnin­g.

Nätauktion­en Helsinki Design + Contempora­ry Art pågår fram till den 5 april 2020 på webbsajten www.bukowskis.com. Den är öppen för alla registrera­de kunder

 ?? FOTO: BUKOWSKI ?? Bordslampa av Birger Kaipiainen i stengods med iriserande glasyr med blommor
■ och keramikpär­lor. Lampfotens höjd är 36 centimeter.
FOTO: BUKOWSKI Bordslampa av Birger Kaipiainen i stengods med iriserande glasyr med blommor ■ och keramikpär­lor. Lampfotens höjd är 36 centimeter.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BUKOWSKI ?? Madonna, skulptur i keramik,
■ signerad OT (Oiva Toikka) och daterad -55.
FOTO: BUKOWSKI Madonna, skulptur i keramik, ■ signerad OT (Oiva Toikka) och daterad -55.
 ?? FOTO: BUKOWSKI
FOTO: BUKOWSKI ?? Sic transic Gloria, rya i
■ magasinpap­per, signerad Oiva Toikka från 2000. Mått 155x75 centimeter.
Fågel av Birger Kaipiainen,
■ skulptur i keramik, cirka 40 centimeter i höjd och bredd.
FOTO: BUKOWSKI FOTO: BUKOWSKI Sic transic Gloria, rya i ■ magasinpap­per, signerad Oiva Toikka från 2000. Mått 155x75 centimeter. Fågel av Birger Kaipiainen, ■ skulptur i keramik, cirka 40 centimeter i höjd och bredd.
 ?? FOTO: BUKOWSKI ?? Tand av Timo Sarpaneva, unik
■ glasskulpt­ur från tidigt 1950tal.
FOTO: BUKOWSKI Tand av Timo Sarpaneva, unik ■ glasskulpt­ur från tidigt 1950tal.
 ??  ??
 ?? FOTO: BUKOWSKI ?? Anna Rosenius.
■
FOTO: BUKOWSKI Anna Rosenius. ■
 ?? FOTO: BUKOWSKI ?? Saara Wörlund.
■
FOTO: BUKOWSKI Saara Wörlund. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland