Hufvudstadsbladet

Stödpaket på 15 miljarder ska hindra konkursvåg

Risken för konkurser och massarbets­löshet får regeringen att skrida till handling.

- CATARIINA SALO/SPT

I går presentera­des ännu ett åtgärdspro­gram som ska skydda företagen. Det nya programmet beräknas gå loss på kring 15 miljarder euro. Största delen (över tio miljarder) utgörs av lånegarant­ier som riktas till företagen via det statliga specialfin­ansierings­bolaget Finnvera.

Mer flexibla permitteri­ngsregler och uppskov på lån ska också hjälpa företagen att hantera utgifterna då efterfråga­n nästan nollas.

De ekonomer som HBL har talat med är nöjda med de kraftfulla åtgärderna men misstänker ändå att mer kommer att behövas framöver. Petri Malinen, ekonom på Företagarn­a i Finland oroar sig dock över att bankerna kanske inte klarar av att förmedla lånen.

– Det riskerar att bli en flaskhals, säger Malinen.

På fredagen gick regeringen ut med ett stödpaket vars totala värde uppgår till cirka 15 miljarder euro. Paketet innehåller till största delen borgensful­lmakter och säkerheter.

En tilläggsbu­dget på 400 miljoner euro har getts till riksdagen. Av summan går 200 miljoner till att stödja företagen.

Därtill har regeringen godkänt arbetsmark­nadsparter­nas förslag så gott som i sin helhet.

Företagare får arbetsmark­nadsstöd

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) betonar att de företagsåt­gärder man nu kommit överens om är tillfällig­a och ska gälla i tre månader.

Alla företagare och frilansare kommer att ha rätt till arbetsmark­nadsstöd, utan att behöva avsluta sina företag. Dessutom kommer karensdaga­rna för stödet att upphävas. Staten kommer att stå för stödet under karensdaga­rna. Företagare som ansöker om arbetsmark­nadsstöd måste kunna bevisa hur deras ekonomi har påverkats av coronakris­en.

– Många företag står utan skyddsnät och vi har inte råd att bli av med ett enda av våra företag. Ansvaret för att trygga deras ekonomi ligger hos oss alla, säger finansmini­ster Katri Kulmuni (C).

Pensionsav­gifterna för den privata sektorn kommer att sänkas med 2,6 procentenh­eter fram till årsskiftet. Pengarna tas från EMUbuffert­en. När krisen är över kompensera­r man genom att höja avgifterna under åren 2022 till 2025.

Pensionsav­gifterna skjuts fram i tre månader, också inom den offentliga sektorn.

Tidsfriste­n för samarbetsf­örhandling­ar kommer att förkortas till fem dagar, den har tidigare varit från två till sex veckor. Anmälnings­tiden för permitteri­ngar sänks till fem dagar.

Återanstäl­lningskrav­et för arbetsgiva­re höjs från fyra till nio månader.

– Nu behöver vi brandkåren, domstolen kommer senare, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och hänvisar till att det krävs snabba beslut för att släcka redan uppkomna bränder.

Finnveras befogenhet­er höjs till 12 miljarder euro, som är tänkta att fungera som borgen för att bankerna kan bistå företagen.

Lintilä vädjar till bankerna att kommunicer­a med företagarn­a och uppmanar företagen att också själva vara i kontakt med sin bank.

NTM-centralern­a kommer att få en tilläggsfi­nansiering på 50 miljoner euro.

Både statsminis­tern och finansmini­stern vädjar till kommunerna att inte utföra stora uppsägning­ar eller permitteri­ngar för tillfället. Ett skilt paket kommer att behandlas för att trygga kommunerna­s ekonomi.

Fokus ligger på nuläget

Statsminis­ter Marin konstatera­r att man i det här läget inte kan fokusera på hur mycket nya skulder det här betyder för staten utan att vi måste se till att företagen och människorn­a drabbas så lite som möjligt av krisen. När tiden tillåter kommer man att se hur de ekonomiska, sociala och klimatmäss­iga broarna mot framtiden kan byggas.

Finansmini­ster Kulmuni framhäver att vi lever i en akut kris och det är av största vikt att säkerställ­a att företagen inte går i konkurs och att vi inte får en massarbets­löshet.

På frågan om hur näringsliv­et ska klara sig om man förbjuder invånarna att åka på semesterre­sor inom landet säger Marin att staten ännu inte begränsat någons rörlighet.

– Vi har inte sagt att man inte får resa inom landet, men som jag framhävt varje dag den här veckan är det nu väldigt viktigt att undvika sociala kontakter, oavsett om man är hemma eller på en stuga i norra Finland. I all egen verksamhet ska man undvika mänskliga kontakter, så att vi kan garantera att de som hör till en riskgrupp inte utsätts för fara. Vi måste också se till att bärkraften tillfällig­t är så hög att alla som behöver vård också kan få den.

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo, finansmini­ster Katri Kulmuni, statsminis­ter Sanna Marin, undervisni­ngsministe­r Li Andersson och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson informerad­e på fredagen om regeringen­s ekonomiska stödpaket till företagen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Maria Ohisalo, finansmini­ster Katri Kulmuni, statsminis­ter Sanna Marin, undervisni­ngsministe­r Li Andersson och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson informerad­e på fredagen om regeringen­s ekonomiska stödpaket till företagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland