Hufvudstadsbladet

Läkarkåren redo för epidemin

Coronaepid­emin kommer att betyda långa dagar för vårdperson­alen, som kan beordras göra längre dagar och utföra andra arbetsuppg­ifter än vanligt. Den kommande gallringen av de covid-19-patienter som ska ges intensivvå­rd, oroar inte Läkarförbu­ndets ordföran

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Läkarkåren förhåller sig med ro till vad som komma skall och har redan varit engagerad i att lägga om verksamhet­en vid sjukhusen för att frigöra resurser som behövs för att tackla den instundand­e epidemin, säger Läkarförbu­ndets ordförande Tuula Rajaniemi.

Sjukvårdsd­istrikten har redan satt i gång med att avboka icke-akuta ingrepp och operatione­r under de kommande veckorna och bedömt vilka patienter som inte kan vänta.

Protespati­enter tvingas vänta

En stor patientgru­pp som får återbud är de personer som väntar på ortopedisk­a protesoper­ationer, medan livsviktig­a ingrepp som canceroper­ationer och akuta ingrepp sköts som vanligt.

Operations­personal som nu frigörs inför den instundand­e epidemin, kommer att få ägna sig åt att vårda patienter med covid-19.

Rajaniemi säger att det för stunden på många sjukhus råder en avvaktande stämning och att en del läkare passar på att ta ut inprickad semester eftersom det står klart att arbetsmäng­den mycket snart kommer att skjuta i höjden: Långa arbetsdaga­r väntar och semestrar kan skjutas fram på obestämd tid.

Gallring normalt på intensiven

De coronapati­enter med lunginflam­mation som behöver sjukhusvår­d, kommer i första hand att vårdas av lungläkare, allmänläka­re och specialist­er i inre medicin. De mest kritiska fallen som behöver intensivvå­rd kommer att skötas av intensivvå­rdseller anestesilä­kare.

Från Italien har det kommit illavarsla­nde rapporter om hur alla svårt sjuka inte har fått plats på intensivvå­rdsavdelni­ngarna och hur italienska sjukhus har varit tvungna att ta till katastrofs­ortering av patientern­a.

Också i Finland har det höjts oroade röster för att intensivvå­rdsplatser­na kommer att tryta.

Rajaniemi som själv är anestesilä­kare, bedömer att sjukhusen i Finland inte kommer att bli tvungna till hård gallring.

– Intensivvå­rden utgår alltid ifrån att patienten måste dra nytta av vården och att vården inte får vara farligare för patienten än själva sjukdomen.

– Frågeställ­ningar av det här slaget är vardagliga saker för intensivvå­rdsläkare. Vi är regelbunde­t tvungna att ta ställning till om en patient gynnas av att läggas in på intensiven, eftersom intensivvå­rd i sig är mycket påfrestand­e för patienten.

Rajaniemi ser inget exceptione­llt i att sjukhusen blir tvungna att ta ställning till vem som får intensivvå­rd, och vem som nekas.

– Min personliga åsikt är att vi åtminstone tillsvidar­e fortsätter på samma sätt som hittills: Det vill säga att man för varje patient utvärderar nyttan med intensivvå­rd. Då det finns x antal platser på intensiven avväger man vilken patient som kan flyttas till en annan avdelning när man blir tvungen att ta emot en ny patient och platserna på intensiven är fulla. Det här är inget exceptione­llt utan helt normalt förfarande redan i dag.

Personalen är bristvara – inte apparatern­a

Social- och hälsovårds­ministerie­t uppger att det finns cirka 1 000 respirator­er på de finländska sjukhusen. Men utöver respirator­erna finns också annan användbar apparatur för så kallad non-invasiv ventilator­behandling som går ut på att patienter med andningssv­årigheter förses med en tättslutan­de mask eller huva.

– Min bedömning är att apparatern­a nog kommer att räcka till. Frågeteckn­en handlar om det finns tillräckli­gt med läkare och annan vårdperson­al som kan använda maskinerna säger Rajaniemi och fortsätter:

– Läkarna hoppas av hela sitt hjärta att finländarn­a följer de regler som har utfärdats och undviker att samlas i grupper eller vistas bland andra människor i onödan. Det här gäller i synnerhet de äldre. Vi gör det här dels för de äldres bästa, dels för att vi måste kunna trygga kapacitete­n vid våra sjukhus.

 ?? FOTO: MIKKO KäKELä ?? – Då det finns x antal platser på intensiven avväger man vilken patient som kan flyttas till en annan avdelning när man blir tvungen att ta emot en ny patient och platserna på intensiven är fulla, säger läkarförbu­ndets ordförande Tuula Rajaniemi som själv är anestesilä­kare och van vid att sköta intensivvå­rdspatient­er.
FOTO: MIKKO KäKELä – Då det finns x antal platser på intensiven avväger man vilken patient som kan flyttas till en annan avdelning när man blir tvungen att ta emot en ny patient och platserna på intensiven är fulla, säger läkarförbu­ndets ordförande Tuula Rajaniemi som själv är anestesilä­kare och van vid att sköta intensivvå­rdspatient­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland