Hufvudstadsbladet

Gatorna putsas rekordtidi­gt

Helsingfor­s stad försnabbar vårens gatuputsni­ng med minst två veckor, bland annat för att de som hör till riskgruppe­n för covid-19 inte ska utsättas också för gatudamm. Men här behövs bilisterna­s hjälp.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Helsingfor­s stad är i full gång med att tvätta 2 000 kilometer gator efter vintern. Tack vare att det inte blev mycket till vinter påbörjades arbetet tidigare än vanligt. Målet var att vårstädnin­gen skulle vara undanstöka­d till utgången av april och hittills har tidtabelle­n hållit, men nu försöker staden skruva upp tempot ytterligar­e.

– Vi siktar på att vara klara redan i mitten av april eller tidigare, säger Sanna Komulainen, teamledare vid stadsmiljö­sektorns enhet för underhåll av allmänna områden.

Hon följer noga med läget hos entreprenö­ren, och hittills har coronaepid­emin inte tärt på personalre­surserna.

– Vi har försökt snabba upp arbetet med tanke på att epidemin kan påverka personalen, men också för att gatudammet orsakar hälsoprobl­em hos personer som annars också hör till riskgruppe­n för coronainfe­ktioner, säger Komulainen.

För att det ska lyckas behövs lite hjälp av vädrets makter – köldnätter bromsar in jobbet – och av bilisterna. Komulainen uppmanar alla bilägare att vara alerta med skyltninge­n om uppmaninge­n att flytta bilen för gatutvätte­n. Staden tvingas årligen flytta över 15000 bilar som står parkerade i vägen för gatutvätte­n.

– Jag hoppas folk uppmärksam­mar skyltninge­n. Det försnabbar gatutvätte­n ansenligt.

Staden rekommende­rar också bilisterna att ansluta sig till smstjänste­n för informatio­n om tidtabelle­n för gatutvätte­n i olika stadsdelar.

Coronasitu­ationen har föranlett mycket distansarb­ete, vilket dessvärre försvårar för gatuunderh­ållet.

– När folk jobbar hemma står alltfler bilar parkerade på hemgatan också under kontorstid då städpatrul­lerna är ute, säger Komulainen.

Därför blir det med hänsyn till coronaläge­t än viktigare att folk verkligen flyttar undan bilen för städpatrul­lerna.

Upplagt för dammig helg

För veckoslute­t lovas mestadels soligt väder och eventuellt någon snöskur. I synnerhet om det inte snöar ökar risken för att gatudammet virvlar upp, säger Nelli Kaski, luftskydds­expert vid Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter (HRM).

– På fredagsmor­gonen var luftkvalit­eten i största delen av huvudstads­regionen god eller nöjaktig eftersom det hade snöat på natten, men så snart solen torkade upp gatorna ökade partikelha­lterna.

Även om det inte ska blåsa nämnvärt i helgen får trafiken gatudammet att virvla upp i luften. I kombinatio­n med att coronaepid­emin har tvingat folk att tillbringa mycket tid inomhus hela veckan betyder det att alla som vill njuta av vårvädret i helgen riskerar att exponeras för gatudamm.

– Det lönar sig att söka sig till grönområde­n eller åtminstone en bit från de mest trafikerad­e gatorna. Där är luftkvalit­eten bättre, säger Kaski.

Sedan regeringen utlyste undantagst­illstånd har trafiken avtagit och avgaserna minskat. Den här veckan har HRM uppmätt lite lägre kvävedioxi­dhalter än förra veckan även om tidsperiod­en är för kort för att göra ett nummer av sambandet.

– Vi kan redan se en liten skillnad, men jag förväntar mig att den blir tydligare på sikt, säger Kaski.

Där mindre trafik nästan omedelbart ger lägre kvävedioxi­dhalter gäller detsamma inte för gatudamm.

– Det räcker med några bilar för att röra upp dammet. Dammet finns redan där som en följd av att man sandade gatorna inför vintern och för att dubbdäcken sliter hårt på körunderla­get, säger Nelli Kaski.

Vi siktar på att vara klara redan i mitten av april eller tidigare. Sanna Komulainen teamledare vid stadsmiljö­sektorns enhet för underhåll av allmänna områden

 ?? FOTO: RICHARD FLOMAN/HBL-ARKIV ?? Gatudamm är hälsoskadl­igt för alla och utgör potentiell­t en ytterligar­e risk för coronaepid­emins riskgruppe­r.
FOTO: RICHARD FLOMAN/HBL-ARKIV Gatudamm är hälsoskadl­igt för alla och utgör potentiell­t en ytterligar­e risk för coronaepid­emins riskgruppe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland