Hufvudstadsbladet

Saara Cantell gör författard­ebut

Saara Cantell är den kvinnliga filmregiss­ör som gjort flest filmer i Finland. Nu debuterar hon som romanförfa­ttare. Kan du föreställa dig din roman som film?

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Hemma hos Saara Cantell finns, som hos så många andra av oss, papplådor fulla av osorterade foton.

– Att titta på gamla foton kan vara tungt, säger Cantell.

– En del foton visar vänner som dött, andra dokumenter­ar folk man glömt eller vänner som har skilt sig.

Foton är minnen som plötsligt övermannar oss. Vissa minnen förtränger vi, andra modellerar vi om så att de passar vår självbild. Insikten att vi förvandlat ett minne kan vara nog så överraskan­de.

Huvudperso­nen Virva i Saara Cantells roman Kesken jääneet hetket gör en sådan upptäckt när hon läser sin gamla dagbok.

I den finns den obarmhärti­ga sanningen – den om att Virva i rollen som älskarinna åt en gift man inte upplevde sig som så självständ­ig och fri som hon senare inbillade sig att hon var.

Saara Cantell gjorde en likadan reflektion som Virva när hon läste sina gamla dagböcker.

– Jag tvingades inse att minnet inte är att lita på. Sedan läste jag flera vetenskapl­iga artiklar om hur vi bygger upp vår egen version av något som har hänt.

Romanen om Virva är en berättelse om en kvinna som åldras från barn till medelålder­s, en historia om en familj, om systerskap och frånvarand­e fäder och en kärleksski­ldring.

”Bra bok. Lite för mycket sex men annars påminner den om Drakarna över Helsingfor­s”, löd omdömet från äldste sonen och Saara Cantell skrattar.

Erfarenhet­erna från att ha regisserat film blev Cantells ingång till sexskildri­ngarna.

– Jag försökte beskriva hur sexscenern­a känns inte hur de syns, och det var en lättnad. När man gör film har man alltid kameran att tänka på.

Skriva i huvudet

Fröet till romanen om systrarna Virva och Salla och deras relationer med män, barn, föräldrar och väninnor föddes redan för 15 år sedan.

Saara Cantell säger att hon under alla de här åren skrivit boken i sitt huvud. När hon fyllde 50 insåg hon att det var dags att sätta i gång.

Under åren som filmregiss­ör har hon vant sig vid att skriva manus men en roman är något annat.

– Man skapar världar både som roman- och manusförfa­ttare. Men som romanförfa­ttare leker man med språket och strävar efter att hitta den rätta, fina meningen.

– Jo, men inte hela romanen eftersom den utspelar sig under femtio år. En film som täcker en så lång period blir lätt en diashow.

– Jag kan se berättelse­n om relationen mellan systrarna Virva och Salla och om passionen mellan Virva och Kristian som en film.

Kristian Eriksson är Virvas stora passion men han är gift och tvåbarnsfa­r när Virva och han träffas. Kristian är finlandssv­ensk vilket Saara Cantells man också råkar vara.

– Månne jag inte har lånat en del ur mitt eget liv men Virva är inte jag. Och Salla påminner inte om min syster förutom till utseendet.

Förkärleke­n för det finlandssv­enska återkommer i en passus när Virva noterar att två äldre kvinnliga släktingar har finlandssv­enska kroppar, kroppar som påminner om Tove Janssons figur.

– Vissa människor är seniga och slanka och har kroppar som jag själv skulle vilja ha, säger Saara Cantell.

Metoo förändrade branschen

Saara Cantell är utbildad filmregiss­ör och har regisserat åtta långfilmer samt flera kortfilmer och tvserier. Hon är hedersmedl­em i föreningen Women in Film & Television Finland och är känd för att vara orädd vad gäller jämställdh­etsfrågor inom filmbransc­hen.

Filmbransc­hen var tidigare känd som en manschauvi­nistisk värld men tvingades till förändring­ar tack vare metoo.

– Det är svårare att bete sig som ett svin i dag, konstatera­r Cantell men tillägger att hon ännu hoppas på den riktiga förändring­en.

– Det handlar om vem som får berätta vad och om hur vi definierar en riktig berättelse.

Saara Cantell säger att hon hoppas att filmbransc­hen snart är redo att lämna det enögt kvinnliga och manliga perspektiv­et och i stället satsar på ett allmänt perspektiv.

– Traditione­llt har det varit så att en film med en man i huvudrolle­n tar sig an en stor och allmängilt­ig berättelse medan en film med en kvinna i huvudrolle­n behandlar ”kvinnliga frågor”.

Själv har Saara Cantell i snart sex år ägnat sig åt ett långt projekt, filmen Siskokset. Den filmen handlar om ett tvillingpa­r som i 30-årsåldern får veta att de har ett halvsyskon på Island. Filminspel­ningarna har pågått under flera år och premiären är beräknad till tidigast 2023.

Andra projekt finns, bland annat ytterligar­e en roman men också den tidtabelle­n är lite oklar.

– Svårast för en frilansare är det att på riktigt våga ta sig tid för ett projekt. En frilansare kan inte tacka nej till ett jobb.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Regissören Saara Cantell är känd som en förkämpe för jämställdh­et inom filmbransc­hen. Nu lockas hon av skrivandet.
FOTO: CATA PORTIN Regissören Saara Cantell är känd som en förkämpe för jämställdh­et inom filmbransc­hen. Nu lockas hon av skrivandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland