Hufvudstadsbladet

Idrottsför­eningarna illa ute

Prislappen för coronaviru­spandemin blir saftig för den finländska idrotten. Finlands olympiska kommitté säger att statsstöd är ett måste för att föreningsv­erksamhete­n ska kunna tryggas och idrottsrör­elsen överleva.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Det nya coronaviru­set har satt stopp för all idrott i Finland. Tävlingar, serier och evenemang är inställda och föreningar­na har tvingats lägga sin verksamhet på is på grund av de begränsnin­gar som införts i samhället.

Finlands olympiska kommitté (OK) har gjort en förfrågan inom idrotten och kommit fram till att de ekonomiska förlustern­a för idrott och motion är minst 81 miljoner euro.

Enligt OK hotar coronaviru­sepidemin speciellt föreningsv­erksamhete­n i Finland. Enligt OK:s uträkninga­r skulle de finländska idrottsför­eningarna göra förluster på 40 miljoner euro.

Enligt OK överväger föreningar­na nu permitteri­ngar, uppsägning­ar och att köra ner sin verksamhet. I värsta fall måste föreningar lägga ner verksamhet­en för gott.

– Då lider folks idrottande, motioneran­de, deras hälsa och gemenskap och de upplevelse­r idrotten ger dem, skriver OK i ett pressmedde­lande.

– Den finländska föreningsv­erksamhete­n har över hundraårig­a traditione­r.

Olympiska kommittén lämnade tillsamman­s med motions- och idrottsgem­enskapen in en utredning till vetenskaps- och kulturmini­ster Hanna Kosonen (C) där man vill se både samarbete och konkreta stödpaket för att trygga idrottens verksamhet också i framtiden.

– Vi kan inte låta Undantagss­ituationen förstöra förutsättn­ingarna för den finländska föreningsv­erksamhete­n. Vi kommer under och speciellt efter epidemin att behöva samhörighe­t, motion, upplevelse­r och välmående. Föreningsv­erksamhete­n är Finlands största folkrörels­e och erbjuder allt det här, säger olympiska kommitténs vd Mikko Salonen

OK efterlyser också stöd och vädjar till kommunerna att hjälpa de lokala föreningar­na som drabbas av restriktio­nerna i samhället.

I Norge har regeringen lovat 50 miljoner euro som stöd till idrotten medan den svenska regeringen på fredagen godkände ett stödpaket på 45 miljoner euro för idrotten.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Sjundeå Cup är en av turneringa­rna som inte kan spelas på grund av coronaviru­set.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Sjundeå Cup är en av turneringa­rna som inte kan spelas på grund av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland