Hufvudstadsbladet

Sunt förnuft – eller respektlös­t

Många som är över 70 har reagerat negativt på råden till dem i vår nya coronavard­ag. Det gäller inte alla, men som vanligt hörs de missnöjda mest. Oberoende av ålder har alla skäl att tänka efter ett varv till.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Diskussion­ens vågor går höga på olika forum kring vår nya vardag och de råd och restriktio­ner som kantar den. Riskgruppe­rna har fått särskild uppmärksam­het när det gäller restriktio­ner och råd kring hur vi ska leva vårt nya liv under hotet från coronaviru­s. Den grupp som har fått mest uppmärksam­het är de som är äldre än 70.

För över 70-åringar gäller generellt, oberoende av andra sjukdomar, att riskerna är större om man blir smittad. Det betyder däremot inte att de som är under 70 skulle gå säkra, vilket är en lättvindig tolkning som en del har gjort.

När man är äldre blir motståndsk­raften svagare. För covid-19 har beskedet hittills entydigt varit att sjukdomsfö­rloppet blir svårare, behovet av intensivvå­rd vanligare och dödlighete­n tyvärr också betydligt högre än för yngre personer. Så har det varit i de länder som hittills har hört till de mest drabbade.

En del i åldersrisk­gruppen har ändå reagerat negativt på att de på grund av, eller tack vare, sin ålder adresseras särskilt.

Det kan handla om att det för många ännu känns ovant att klassas som äldre eller gammal. Oberoende av hur många år vi har på nacken brukar vi ha svårt att betrakta oss själva som gamla, det är ett faktum.

Även tonfallet i myndighets­informatio­nen har fått en del att känna sig kränkta. Det uppfattas som nedlåtande och mästrande. Det är ovant särskilt för de stora årsklasser­na, de som föddes efter kriget och som har en särskild attityd och identitet. Just de här årskullarn­a skapade en ny värld, som skiljde sig markant från deras föräldrars värld.

”Värld” är ett nyckelord. Den här generation­en har ett bredare synsätt och det omfattade också det som kallas tredje världen. Det är rockens generation, jeansens generation. De som på olika sätt gjorde uppror mot sin föräldrage­neration, en del med politiska förtecken, andra via musik, nya sätt att klä sig och uppföra sig. De attributen bär man med sig också när man är över 70.

De som föddes innan de stora årskullarn­a har upplevt kriget, och även om de var barn under krigsåren har det präglat den generation­en. Vi som kom efter har aldrig varit lika självmedve­tna och uppnosiga och inte heller förändrat världen på samma sätt.

Myndighete­rna har också fått kritik för att de säger att restriktio­nerna handlar om omsorg om dem som är över 70, då man egentligen vill se till att vården inte blir överbelast­ad. Men det är faktiskt samma sak. Eftersom över 70-åringar, och särskilt över 80-åringar, riskerar att bli allvarligt sjuka av coronaviru­set är det en omsorgsgär­ning att försöka se till att vården inte blir överbelast­ad.

President Sauli Niinistö påpekade i en intervju för finska Yle på fredagen att det går att fatta hårda beslut men att smittan inte hejdas av beslut. Det krävs att vi alla bidrar med försiktigh­et.

Niinistö, som själv hör till gruppen 70+, ville också föra fram att tolkningen att man delar befolkning­en i två grupper och vill isolera de äldre är helt fel. Tvärtom är avsikten att alla ska hållas friska och vara med, också i framtiden.

Niinistö tog också avstånd från tankesätte­t att man ”modigt” tar emot det som komma skall. Enligt Niinistö är det slut på den sortens ”modighet” senast i sjukbädden, och då har man riskerat att ens anhöriga också blir sjuka.

Känn er inte utpekade och uteslutna bästa 70-plussare! Vi bryr oss om er, och vill ha er kvar med oss. En del unga har på gator och torg sett sig tvungna att agera fritidspol­is i förhålland­e till de äldre. Försök ta också det med humor. För övrigt borde vi alla agera som om vi redan vore smittade, då skyddar vi andra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland