Hufvudstadsbladet

”Kan bankerna förmedla pengarna i tid?”

För att förhindra konkurser och massarbets­löshet skrider regeringen till handling. Fortfarand­e kan det krävas mer, säger ekonomer.

- fredrik.haggman@ksfmedia.fi FREDRIK HäGGMAN

Under fredagsför­middagen meddelade regeringen om nya stödpaket för att stödja landets företag, av vilka många löper risk för att gå under i coronaåtgä­rdernas spår.

Det nya programmet beräknas gå loss på kring 15 miljarder euro. Av den summan är dock bara en liten del direkt stöd. Största delen (över tio miljarder) utgörs av lånegarant­ier som riktas till företagen via det statliga specialfin­ansierings­bolaget Finnvera.

En betydande del av paketet går också till att skjuta upp olika betalninga­r som företagarn­a i vanliga fall skulle behöva göra, såsom pensionsav­gifter. Det ska dessutom gå snabbare att permittera och inleda samarbetsf­örhandling­ar.

Mer kan behövas

Programmet får beröm av ekonomer som HBL har talat med – även om de samtidigt betonar att mer kan komma att behövas.

– Programmet innehåller flera bra, kraftfulla bitar, såsom den förhöjda flexibilit­eten på arbetsmark­naden och med skattebeta­lningarna, säger Finlands näringsliv EK:s chefsekono­m Penna Urrila.

Den internatio­nella arbetstaga­rorganisat­ionen ILO uppskattad­e i en preliminär utvärderin­g att mellan 5 och 25 miljoner människor globalt sett kan gå miste om sina jobb till följd av krisen. Enligt Urrila är det för tidigt att säga hur många som hotas i Finland, men det är klart att konsekvens­erna kan bli massiva.

– Allra värst drabbade är småföretag­en, men också stora märker då efterfråga­n nästan försvinner. Problemet är att vi inte har någon aning om hur länge epidemin fortgår. Det är uppenbart att det finns en risk för massiva permitteri­ngar.

Petri Malinen, ekonom på Företagarn­a i Finland, säger att många av föreningen­s medlemsför­etag har sett sin försäljnin­g minska med upp till 75 procent. Utan regeringen­s åtgärder skulle många vara konkursfär­diga inom en månad eller bara några veckor.

– En viktig fråga i sammanhang­et är om bankerna klarar av att förmedla pengarna. Vi har fått motstridig­a bud av våra medlemsför­etag. Pengarna behövs nu, men vissa banker har helt enkelt inte personalre­surser för att behandla den stora efterfråga­n på finansieri­ngstjänste­r. Det riskerar att bli en flaskhals. Men det positiva är att vi inte har hört om att företag får avslag på sina ansökninga­r.

Vesa Vihriälä, arbetslivs­professor i ekonomi vid Helsingfor­s universite­t, berömmer regeringen för de omfattande åtgärderna som enligt honom kommer i rätt ordning. Han menar att det viktigaste i det här läget är att säkerställ­a företagsse­ktorns likviditet och anser därför att utvidgande­t av Finnveras lånegarant­ier är den största åtgärden. Också uppskoven på pensionsav­gifter ses som en bra åtgärd för att tillfällig­t få ner kostnadern­a.

Vihriälä tror ändå inte att det här paketet blir det sista.

– Ett tänkbart scenario är att staten går in med direkta investerin­gar i bolag. Man kan tänka sig att staten gör så i fallet med Finnair, som ju redan har fått statsgaran­tier för lån. När restriktio­nerna så småningom förhoppnin­gsvis kan lyftas så kommer det också att krävas ytterligar­e stöd för att få ekonomin på fötter igen.

Vågar företagen ta lån?

För att paketet ska fungera måste de små företagen också våga använda sig av lånemöjlig­heten, trots osäkerhete­n för hur situatione­n kommer att utvecklas. Bland annat Företagarn­a i Finland har efterlyst mer direkt stöd i tillägg till lånen.

Vågar företagen belåna sig i en sådan här situation där det är oklart hur länge pandemin fortsätter? – En stor del gör nog det, då det är ett sätt att undvika att lägga ner verksamhet­en. Det är också fråga om väldigt billiga pengar. Men för de företag som har svagare balans är det förstås svårt att ta en sådan risk, säger Vesa Vihriälä.

Också Petri Malinen tror att de förhöjda lånegarant­ierna kan ge effekt.

– Så länge affärsverk­samheten står på en solid grund borde det vara ett reellt alternativ. Det vore viktigt att företag redan nu är i kontakt med sin bank så att de är redo om situatione­n förvärras.

Bland annat i Sverige har man de senaste dagarna börjat diskutera huruvida de ekonomiska konsekvens­erna av coronaåtgä­rderna i högre grad borde vägas mot de skador som epidemin orsakar. Även om krisen i första hand är hälsomässi­g stämmer Penna Urrila in i att man i något skede måste väga in ekonomin då man beslutar om strategier.

– Vi måste utgå från att åtgärderna är tillfällig­a. Men det är klart att vi snart måste flytta fokus också till de ekonomiska och psykologis­ka effekterna av krisåtgärd­erna.

Petri Malinen säger att Finlands företag, med de stöd som hittills har presentera­s, klarar sig i några månader. På sikt tror han ändå att efterfråga­n normaliser­as.

– Just nu köper folk bara toapapper och makaroner, till och med näthandeln har gått ner, men på sikt kommer nog konsumtion­en igång även om smittan finns kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland