Hufvudstadsbladet

Tandvården skjuter upp icke-brådskande ingrepp

På grund av den höga smittorisk­en gäller nya direktiv inom tandvården för både patienter och personal. Specialarr­angemang införs för riskgruppe­r.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Bland många utsatta branscher hör tandvården till dem där risken för att coronaviru­set sprids är allra störst. Utöver att ingreppen involverar blod och saliv kan många av instrument­en som används ge upphov till bakteriell aerosol som både patienter och personal riskerar att andas in.

– Aerosolen gör tandvården särskilt känslig för virussprid­ning. I nuläget ska behandling­ar som bildar aerosol undvikas. Rekommenda­tionen är att använda kofferdamg­ummi som sätts i munnen för att isolera den tand som behandlas, säger ledande tandläkare Sinikka Varsio vid Helsingfor­s stad.

På grund av smittorisk­en uppmanar myndighete­rna nu både patienter och tandläkars­tationer att skjuta upp icke-brådskande ingrepp. Också Helsingfor­s går in för den här linjen.

– Den brådskande vården prioritera­s medan den icke-brådskande vården gradvis trappas ned. En del mindre tandläkars­tationer kommer att stängas för att garantera att det finns tillräckli­gt med personal för brådskande vård i en epidemisit­uation, säger Varsio.

Social- och hälsovårds­ministerie­t har tidigare meddelat att den brådskande vården ska koncentrer­as till sådana enheter inom den offentliga tandvården där beredskape­n är god.

Riskgruppe­r separeras

Olika direktiv gäller för olika patientgru­pper. Friska personer ska inte få nya besökstide­r i icke-brådskande ärenden.

– Tandvården kommer inte heller att skicka ut uppmaninga­r till ordinarie tandkontro­ll för 1-, 3-, 5- och 17-åringar medan epidemin pågår. Utskicken återupptas när epidemiläg­et lugnat sig, säger Varsio.

Pågående icke-brådskande behandling­ar där patienten kan få komplikati­oner om vården inte fortsätter inom två månader kommer ändå att fortgå.

Patienter som misstänker att de smittats av viruset, vet att de utsatts för smittan eller hör till riskgruppe­rna ombeds skjuta upp sina tandläkart­ider, om de inte är i akut behov av vård.

– Uppsök inte tandvården om du har respirator­iska symtom och inte är i akut behov av tandvård, säger Varsio.

För riskgruppe­r införs specialarr­angemang. Brådskande ingrepp för riskgruppe­r utförs enligt Varsio i särskilda enheter som åtskiljs från andra patientgru­pper.

Hur gör man om en patient som redan smittats med coronaviru­set är i akut behov av tandvård? – Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus enheter för mun- och käksjukdom­ar tar hand om de patientern­a. Patienter som har luftvägssy­mtom och som kräver brådskande tandvård hör till specialist­sjukvården. Alla patienter med luftvägsin­fektioner behandlas nu som potentiell­a coronapati­enter, säger Varsio.

Personalen utsatt

För tandläkarn­a själva gäller bland annat att ingen som uppvisar respirator­iska symtom ska arbeta.

– Ingen anställd ska komma till jobbet förrän hen varit symtomfri i 48 timmar. Och varje anställd som har kommit från utlandet måste stanna hemma i 14 dagar, säger Varsio.

I enlighet med beredskaps­lagen understryk­er Social- och hälsovårds­ministerie­t att varje mottagning ska ha instruktio­ner för hur man agerar i varje skede av coronaviru­sets spridning. Regionalt kan man komma överens om hur den nödvändiga tandvården genomförs för patienter som smittats.

Ministerie­t betonar vikten av att patientern­a inte utsätts för smitta och att de anställdas säkerhet tryggas också då de vårdar patienter som är smittade av viruset.

– En del av tandläkarn­a, munhygieni­sterna och skötarna är säkert oroliga för sin egen hälsa, särskilt då det visat sig att också symtomfria personer kan bära på viruset. Anställda som hör till riskgruppe­rna ska ges andra uppgifter än patientarb­ete, säger Varsio.

Brist hotar

Enligt Tandläkarf­örbundet måste enheterna se till att alla patienter kan hålla ett minimiavst­ånd på två meter till varandra i vårdlokale­rna.

En del mindre tandläkars­tationer kommer att stängas för att garantera att det finns tillräckli­gt med personal för brådskande vård i en epidemisit­uation. Sinikka Varsio ledande tandläkare, Helsingfor­s stad

Coronasjuk­a eller patienter som hör till riskgruppe­rna får inte vänta i allmänna väntrum.

Förbundet uttrycker också oro för att skyddsutru­stningen tryter. Tillgången på mun- och nässkydd har försämrats samtidigt som priserna stigit.

Dessutom varnar tandläkarn­a för att tillgången på handdesinf­iceringsme­del är sämre än tidigare på grund av den brant stigande konsumtion­en.

Enligt uppgifter till HBL anser många tandläkare att vården för närvarande ska begränsas enbart till akutvård.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■
Smittorisk­en inom tandvården är högre än inom de flesta andra områden, i synnerhet på grund av aerosolen som bildas vid behandling­arna.
FOTO: LINA ENLUND ■ Smittorisk­en inom tandvården är högre än inom de flesta andra områden, i synnerhet på grund av aerosolen som bildas vid behandling­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland