Hufvudstadsbladet

Flera skidcenter stänger – två smittkedjo­r spåras till Lappland

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) bekräftar uppgiften att två separata smittkedjo­r har bekräftats härstamma från Lappland.

- SPT

Nästa vecka stängs flera stora skidcenter i Lappland. Bland annat meddelar Levi att skidcentre­t håller sista dagen öppet på fredag. Också Ylläs stänger efter fredagen. Skidcentre­n Ruka och Pyhä håller öppet ännu på lördag 28 mars, men stänger efter det.

Under ett pressmöte på fredagen informerad­e familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) att två separata smittkedjo­r av coronaviru­set har bekräftats härstamma från Lappland. Kiuru kommentera­de inte vilka skidcentru­m det handlar om.

– Det har bekräftats två smittkedjo­r bland semestrare som återvänt hem efter skidsemest­er i Lappland. Smittan har skett vid skidcentre­t, säger Kiuru.

125 ortopeder kan hamna i karantän

På onsdagen bekräftade­s att en ortoped drabbats av coronaviru­set. Den drabbade ortopeden deltog i Ortopedför­eningen i Finlands kurs i Levi den 8–13 mars. Kursen ordnades för ortopeder från hela landet.

Alla kursdeltag­are, totalt 125 personer, riskerar nu ha smittats av viruset och rekommende­ras karantän.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) meddelar att totalt 26 av HUS:s ortopeder var med på kursen där smittan kan ha spridits.

På fredagen meddelade även Vasa sjukvårdsd­istrikt om ett bekräftat fall av covid-19, där den drabbade eventuellt har smittats under en semesterre­sa i Lappland. Från sjukvårdsd­istriktet poängteras att de begränsnin­gar som statsrådet utfärdat gäller i hela landet, även om smittriske­n är högre i vissa områden.

– För att dämpa epidemin måste människor undvika möten och samlingar även i Lappland. För att minska sannolikhe­ten för smitta rekommende­ras det att man under sin semesterre­sa vistas i sin egen stuga och sin egen bil och utövar exempelvis längdåknin­g, säger Markku Broas, infektions­överläkare vid Lapplands sjukvårdsd­istrikt, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland