Hufvudstadsbladet

Alla elever i årskurs 1-3 får gå till skolan

Från och med måndag ändras riktlinjer­na så att de yngsta grundskole­eleverna har rätt att gå till skolan. Lärarförbu­ndet kritiserar regeringen för tvetydiga beslut.

- SPT

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet preciserar de rådande bestämmels­erna för närundervi­sning i grundskolk­lasserna.

Enligt tidigare riktlinjer har enbart de elever i årskurs 1–3, vars vårdnadsha­vare arbetar inom kritiska branscher haft rätt till närundervi­sning så länge undantagsf­örhållande­n råder.

Framöver preciseras riktlinjer­na så att alla grundskole­elever i årskursern­a 1 till 3 har rätt till närundervi­sning. Rekommenda­tionen är ändå fortfarand­e att barnen hålls hemma och deltar i undervisni­ngen på distans.Orsaken till preciserin­gen är att det har förekommit olika tolkningar av vilka branscher som definieras som kritiska och vilka som inte gör det.

På Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL) är man bestört över det nya beslutet.

– Lärarna har gjort sitt yttersta för att få den digitala distansund­ervisninge­n att fungera och så kommer nya besked som i värsta fall innebär att lärarna måste dubbelarbe­ta. Det finns gränser för hur mycket lärarna kan tänja, säger förbundsor­dförande Christer Holmlund på FSL.

Enligt FSL borde beslutsfat­tarna nu föra en allvarlig diskussion om behovet av att sänka ribban och frångå läroplanen till vissa delar under den tid som det råder undantagsf­örhållande­n i landet.

– Jag förstår den frustratio­n som lärarna nu upplever. Undervisni­ngsministe­r Li Andersson borde inse att det inte går att ge läroplanse­nlig undervisni­ng under rådande omständigh­eter, säger Holmlund.

Han kritiserar också regeringen för luddiga och otydliga beslut.

Först beslöt man att barn, vars vårdnadsha­vare jobbar inom kritiska branscher, har rätt till närundervi­sning utan att kunna definiera vilka de branschern­a är. Nu fattar regeringen ett nytt beslut som ger alla barn i klasserna ett till tre rätt till närundervi­sning. Ändå rekommende­rar man att barnen stannar hemma. Det är tvetydigt och otydligt så det förslår, säger Holmlund.

För elever i årskurs 4-10 ordnas all undervisni­ng fortsättni­ngsvis som distansund­ervisning. Ändringen i statsrådet­s förordning gjordes på fredagen och ändringen träder i kraft på måndag den 23 mars.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ■
Från och med måndag ändras riktlinjer­na så att alla grundskole­elever i årskursern­a 1-3 har rätt att gå till skolan.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■ Från och med måndag ändras riktlinjer­na så att alla grundskole­elever i årskursern­a 1-3 har rätt att gå till skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland