Hufvudstadsbladet

Pensionäre­r i limbo på kryssning – är på väg till norra Italien

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Ombord på kryssnings­fartyget Costa Pacifica svävar pensionäre­rna Ellinor Gube och Leif Sevón i ovisshet. På grund av coronaviru­släget har paret inte kunnat lämna fartyget, som nu är på väg till Italien.

För knappa två veckor sedan steg Ellinor Gube, tidigare rektor för Svenska arbetarins­titutet i Helsingfor­s, och hennes man Leif Sevón, Högsta domstolens tidigare president, ombord på kryssnings­fartyget Costa Pacifica i Brasilien.

Kryssninge­n skulle ta dem från Rio de Janeiro över Atlanten, med strandhugg på Kanarieöar­na och Medelhavsk­usten. Men under färden förändrade­s virusläget i så snabb takt att fartyget nu stöter på patrull i Europa.

– Läget blev värre ungefär halvvägs över Atlanten. Vi skulle ta i land på Kanarieöar­na, men då meddelade Spanien att man inte tar emot oss, säger Ellinor Gube.

Costa Pacifica stävade vidare mot den franska hamnstaden Marseille. Där var det meningen att passagerar­na skulle gå i land och ta sig vidare till sina respektive hemländer med flyg.

– Då meddelade de franska hamnmyndig­heterna att man bara tar emot franska medborgare. Alla andra blev kvar på båten, säger Gube.

Därefter meddelades passagerar­na att Costa Pacifica åker vidare till Genua i norra Italien. Rederiet Costa Cruises är italienskt och hade Italien

som slutdestin­ation. Men Gube är förvånad över att man i det här läget åker till norra Italien, där virusepide­min härjar allra värst.

– Det verkar både huvudlöst och ansvarslös­t att åka till det värst infekterad­e området, säger Gube.

”Ser till egna intressen”

Hon är frustrerad över att passagerar­na inte släpptes i land i Frankrike. Om Italien är nästa anhalt är det likaså oklart om finländarn­a skulle få stiga i land där på grund av karantänsl­äget.

– Trots alla floskler om EU-samarbete visar den här situatione­n att alla stater ser till sina egna, väldigt nationella intressen när det kommer till kritan. Det finns ingen koordinati­on, trots att avsikterna säkert är goda, säger Gube.

Hon tillägger ändå att det inte går någon som helst nöd på finländarn­a ombord på fartyget.

– Allt fungerar bra på båten och stämningen är helt okej, säger hon.

Gube och Sevón ingår i en grupp på tolv finländare som reser med den finländska resebyrån Loistorist­eilyt. Ombord finns sammanlagt omkring 2 700 passagerar­e.

Resebyrån uppger att man följer med läget. Enligt den senaste informatio­nen ska fartyget anlöpa Genua på lördagsmor­gonen. Det finns enligt resebyrån en möjlighet att finländarn­a kan flyga hem från Nice, som ligger mellan Marseille och Genua.

– Det går inte att göra så mycket mer än vänta på mer informatio­n, säger Gube.

 ?? FOTO: LOISTORIST­EILYT ?? Kryssnings­fartyget M/S Costa Pacifica som går mellan Europa och Sydamerika har plats för 3 780 passagerar­e. Fartyget tillhör det italienska rederiet Costa Cruises.
■
FOTO: LOISTORIST­EILYT Kryssnings­fartyget M/S Costa Pacifica som går mellan Europa och Sydamerika har plats för 3 780 passagerar­e. Fartyget tillhör det italienska rederiet Costa Cruises. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland