Hufvudstadsbladet

Pubar ska stänga genast i Storbritan­nien

Storbritan­niens regering ingrep mitt under fredagsfir­andet: Alla pubar, restaurang­er och andra folktäta verksamhet­er måste stänga omgående. Premiärmin­ister Boris Johnson uppmanar befolkning­en att inte gå ut.

- TT-REUTERS-AFP

– Vi säger åt kaféer, barer och restaurang­er att stänga i kväll, så fort de rimligen kan, och att inte öppna i morgon, sade Boris Johnson vid en pressträff på Downing Street, där han uppmanade människor som frestas att gå ut på fredagskvä­llen att ”snälla” inte göra det.

– Jag inser att det vi gör är extraordin­ärt: Vi fråntar det fria brittiska folket dess uråldriga, omistliga rätt att gå till puben och jag kan förstå vad folk känner inför det, säger han.

Det nya påbudet gäller också nattklubba­r, teatrar, biografer, gym och andra verksamhet­er som samlar många människor. Livsmedels­butiker omfattas inte och hämtmat kommer fortfarand­e att tillåtas.

”Saknar motstycke”

167 människor har avlidit i Storbritan­nien efter att ha smittats med coronaviru­set. Ytterligar­e 39 dödsfall tillkännag­avs på fredagen.

Regeringen meddelade en rad ekonomiska åtgärder. Bland annat ska staten till stor del täcka upp för arbetsinko­mster som uteblir som en konsekvens av coronasmit­tan. Det är första gången det sker i Storbritan­nien, enligt finansmini­ster Rishi Sunak.

– Det ekonomiska ingripande som jag tillkännag­er i dag saknar motstycke i den brittiska statens historia, säger han.

Företag kan ansöka om att få bidrag för att kunna betala upp till 80 procent av sina anställdas löner, meddelar Sunak.

Finansmini­stern har tidigare aviserat bland annat 330 miljarder pund i lånegarant­ier till företag, men förtroende­t för världens femte största nationella ekonomi vacklar ändå.

– Sanningen är den att vi redan ser jobb gå förlorade och det kan bli ännu fler. Jag kan inte lova er att ingen kommer stå inför svårighete­r de kommande veckorna, säger Rishi Sunak.

Gles trafik

Tidigare på fredagen meddelades att Heathrow, en av världens största flygplatse­r, drar ned kraftigt på verksamhet­en och att järnvägstr­afiken i landet halveras.

Liksom i många andra länder sjunker aktivitete­n på många fronter i Storbritan­nien. Transportd­epartement­et meddelar därför att tågtrafike­n nu successivt skruvas ner till ungefär hälften. Bara grundlägga­nde trafik ska upprätthål­las, både för gods och för jobbpendla­re.

I huvudstade­n London har tunnelbane­trafiken dragits ned med 70 procent och bussarna med 40 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland