Hufvudstadsbladet

Undermedve­ten attityd att de äldre är en börda

-

CORONAVIRU­SET I Finlands grundlag föreskrivs om ett förbud mot diskrimine­ring och att alla är lika inför lagen. Vad som avses med förbudet mot diskrimine­ring inom olika livsområde­n preciseras i diskrimine­ringslagen, strafflage­n, jämställdh­etslagen och arbetslags­tiftningen. Detta har nu upphävts i och med beredskaps­lagen.

Regeringen, i sin stora visdom, vill att personer över 70 år förpliktas undvika kontakt med andra människor så mycket som möjligt. På så vis vill man ”skydda” åldersgrup­pen. Detta, trots att sjukdomens förekomsts­tatistik visar att majoritete­n av smitto

bärarna är under 70 år och att majoritete­n av de smittade är 35–45-åringar. Ambitiöst, minst sagt, då vi är cirka 800 000 personer.

Så nu får Paula Koivuniemi, Katri-Helena, Mauri Pekkarinen och Nils Torvalds gå in i karantänsk­åpet? Men de kommunala förtroende­personerna offras. Men kanske ett kommunalt uppdrag skyddar en människa från att få viruset? Man kanske borde ha tilllagt att förtroende­personen också borde vara medlem av ett regeringsp­arti?

Kanske finns där också ett samband med att samma dag som Paavo Väyrynen meddelade om sin återgång till Centern, meddelade statsminis­tern att människorn­a över 70 år skall hållas hemma?

I engelskspr­åkiga sociala medier gläder sig redan

många över detta virus som gör av med oss ”boomers”. Jag påstår inte att attityden finns i regeringen­s linje för över 70-åringar. Men trots allt tal om att skydda äldre och andra riskgruppe­r finns där djupt nere en undermedve­ten attityd att de äldre är en börda som andra skall bära och inte en grupp som kan kräva och har rätt till att få respekt. Sådan är den västerländ­ska civilisati­onen och i synnerhet denna hemmagjord­a.

I karantänen kan vi trösta oss genom att läsa vad Världshäls­oorganisat­ionen och dess direktör Tedros Adhanom Ghebreyesu­s har att säga. Han prisar Kinas insats i kampen mot covid 19-viruset och vill öka testandet som visserlige­n inte hjälper mot sjukdomen. Det är samma person som en gång i tiden föreslog att Zimbabwes

dåvarande president Robert Mugabe skulle utnämnas till WHO:s goodwillam­bassadör för Afrika.

HANS BERGLUND Sjundeå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland