Hufvudstadsbladet

IOK-chefen: Tittar på olika scenarier för OS

Frågan vad som ska hända med OS i Tokyo i sommar blir allt mer brännande i takt med coronaviru­sets snabba spridning över världen. Men svaren fortsätter att utebli.

- HBL-TT-AFP

Utgångspun­kten är att spelen ska genomföras som planerat, men den internatio­nella olympiska kommittén (IOK) medger att man tittar på alternativ.

– Självklart tittar vi på olika scenarier, men vi skiljer oss från många andra idrottsorg­anisatione­r och proffsligo­r i det att vi har 4,5 månader kvar till spelen, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Kraven växer på att spelen ska ställas in eller flyttas fram. USA:s president Donald Trump tillhör dem som har uttryckt en önskan om att skjuta på OS och nu ansluter sig även en av ledamötern­a i

Japans olympiska kommitté (JOK).

– Det borde skjutas upp under de rådande omständigh­eterna, där idrottare inte kan förbereda sig ordentligt, säger ledamoten Kaori Yamaguchi till den japanska tidningen Nikkei.

Hon är den första i JOK som öppet säger att hon vill att spelen flyttas fram och menar att IOK utsätter idrottarna för fara när de måste fortsätta att träna trots coronapand­emin.

Lyssnar på WHO

Men Thomas Bach är fortfarand­e hoppfull om att spelen kan hållas enligt planen. Han säger att IOK lyssnar på bland annat Världshäls­oorganisat­ionen WHO och att det än så länge är för tidigt att fatta ett beslut om OS.

– För oss skulle (en senarelägg­ning) inte vara ansvarsful­l nu och det vore för tidigt att börja spekulera eller ta ett beslut när vi ännu inte har fått någon rekommenda­tion från vår specialgru­pp, säger Bach.

IOK har satt ihop en arbetsgrup­p bestående av representa­nter från Japans och Tokyos myndighete­r, landets olympiska kommitté, samt WHO och IOK, för att följa utveckling­en av coronaviru­set.

Många kvaltävlin­gar inställda

Runt om i världen har idrottare fått isolera sig på grund av pandemin och många har svårt att träna och förbereda sig inför OS-tävlingarn­a. Kvaltävlin­gar till OS har ställts in och ovissheten är stor.

– Det som gör den här krisen så unik och så svår att övervinna är osäkerhete­n. Ingen kan i dag säga hur utveckling­en kommer att se ut i morgon, hur den ser ut om en månad, eller om över fyra månader för den delen, säger Bach.

 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/KEYSTONE VIA AP ?? Internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/KEYSTONE VIA AP Internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland