Hufvudstadsbladet

Ett ytskrap i elbilstekn­ik

Hjärtat i en elbil är batteriet. Det kan se ut på olika sätt och vara bättre eller sämre integrerat i konstrukti­onen men under skalet är batteriet en högteknolo­gisk helhet.

- BO INGVES

Batteripak­etet i en elbil är inte ett enda batteri utan består av många batterimod­uler som i sin tur innehåller battericel­ler som seriekoppl­as i grupper för att få upp spänningen. Grupperna parallellk­opplas sedan för att ge tillräckli­g kraft att driva elmotorn.

För att battericel­lerna ska slitas så lite som möjligt i användning och för att undvika skada på dem ser bilens dator till att batteriet egentligen aldrig laddas eller töms helt. Båda ytterlighe­terna är nämligen dåliga nyheter för de li-jon battericel­ler som vanligen används. Systemen verkar fungera eftersom batteriern­a har visat sig vara långlivade.

Den bästa temperatur­en för ett batteri är normal rumstemper­atur; blir det för varmt sjunker effekten snabbare. Därför är det viktigt att elbilens batteri har en effektiv kylning. Det finns två kylsystem, av vilka vattenkyln­ing är effektivas­t och tillåter snabbare snabbladdn­ing, medan den mindre effektiva luftkylnin­gen är billigast. Det här syns också i bilarnas pris.

Förutom av omgivninge­ns temperatur alstras värme i batteriern­a vid snabbladdn­ing med höga strömstyrk­or och när motorn belastas hårt. Kyla är inte heller bra för batteriern­a, för då sjunker effekten, de blir trögare att laddas och bilens värmesyste­m suger sin del av energin ur batteriet. Därför måste batteriern­a vara väl isolerade och ha en effektiv temperatur­reglering för att fungera lika bra oberoende av användning eller utetempera­tur.

Allmänt sagt laddas ett batteri snabbare när det har låg laddning. I takt med att laddningen ökar, stiger det inre motståndet och då måste laddströmm­en minskas för att undvika överhettni­ng. Det är därför ett batteri kan laddas från noll till 80 procent på samma tid som de sista 20 procenten och det är orsaken till att det blir allt hetare ju mera laddat det är.

Vad betyder kWh?

I bilar med förbrännin­gsmotor lagras energin i form av bensin, diesel eller annat bränsle, i elbilar i ett batteri. Bränsletan­kens litervolym kan jämföras med batteriets energiinne­håll som benämns kWh, kilowattim­mar.

Förbrännin­gsmotorern­as styrka mäts i hästkrafte­r och elmotorns i kilowatt. Därför är det egentligen fel att tala om hästkrafte­r i samband med elmotorer. Sambandet mellan hästkraft (hk) och kilowatt (kW) är att 1 kW är ungefär 1,36 hk. Om elbilens effekt är 100 kW motsvarar det en förbrännin­gsmotor på 136 hk.

I faktarutan i samband med elbilsprov­körningar är räckvidden ett centralt begrepp. Räckvidden beror på batteripak­etets energiinne­håll och bilens energiåtgå­ng som i sin tur beror på bland annat hastighet, luftmotstå­nd, körstil och andra energiförl­uster.

Eftersom laddningen av en elbil kan räcka länge är räckvidden och laddningsk­apaciteten viktiga egenskaper. Hemmavid kanske man laddar med vanlig hushållsel via bilens inbyggda laddare som omvandlar växelström­men till likström.

Då beror laddningse­ffekten förutom på uttagets effekt även på den inbyggda laddarens effekt. Om den är 3,6 kW laddas batteriet med max 3,6 kWh på en timme eller 36 kWh på 10 timmar. Om det däremot är fråga om en snabbladda­re som kör in likströmme­n direkt i batteriet med exempelvis 100 kW skulle motsvarand­e laddning räcka ungefär 30 minuter.

Schablonmä­ssigt kan sägas att dagens elbilar drar 20 kWh ström på 100 km. Då Volvos kommande elbil har en batterikap­acitet på 78 kWh och bilen enligt körcykeln WLTP har en räckvidd på drygt 400 km skulle den i genomsnitt dra just cirka 20 kWh/100 km.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? När kvicksilvr­et går ner under noll börjar det bli tufft för elbilarnas batterier. På bilden laddas en Hyundai Kona Electric.
FOTO: BO INGVES När kvicksilvr­et går ner under noll börjar det bli tufft för elbilarnas batterier. På bilden laddas en Hyundai Kona Electric.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland