Hufvudstadsbladet

Stiftelser satsar för att rädda kulturbras­chen

- ANNA SVARTSTRöM

Flera stiftelser, Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och Centret för konstfrämj­ande går ihop och lediganslå­r sammanlagt 1,5 miljoner euro för att försöka rädda de kulturutöv­are som hamnat i trångmål på grund av coronautbr­ottet.

Pengarna, 1,5 miljoner euro, delas ut genom Centret för konstfrämj­ande under april. Det är centret, Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och flera stiftelser som slår ihop sig i en gemensam aktion.

Dessutom har stiftelser reserverat pengar som de delar ut genom sina egna kanaler. HBL har tidigare skrivit om Kulturfond­ens och Konstsamfu­ndets tillfällig­a bidragsfor­m för konstnärer, kulturarbe­tare och konstinsti­tutioner som påverkas negativt av coronaepid­emin.

Det nu aviserade stödet är avsett främst för frilanskon­stnärer. Det kommer att finnas ungefär 500 stipendier att söka, skriver Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet i ett pressmedde­lande.

”Stiftelser­na har på ett exceptione­llt sätt gått in för att stödja yrkesutöva­re inom konst- och kulturfält­et under detta undantagst­illstånd. Det uppskattar jag stort”, säger kulturmini­ster Hanna Kosonen i ett pressmedde­lande.

Jari Sorkka, styrelseor­dförande för Suomen Kulttuurir­ahasto, säger att stödpakete­t är första hjälpen för en bransch som drabbas hårt. Han betonar ändå att det behövs mer för att kulturutöv­arna ska komma över krisen, i synnerhet då följderna av epidemin verkar fortsätta till hösten.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet står för 500 000 euro av tilläggsfi­nansiering­en och Suomen Kulttuurir­ahasto för en lika stor summa. Svenska kulturfond­en, Centret för konstfrämj­ande, Jane och Aatos Erkkos stiftelse, Saastamoin­ens stiftelse samt Jenny och Antti Wihuris fond bidrar med 100 000 euro per man.

Helsingfor­s meddelade på torsdagen att staden utlyser särskilda snabbunder­stöd för dem som producerar nya kultur- och fritidstjä­nster som lämpar sig även under coronaepid­emin. Det handlar om 300 000 euro, maximalt 5 000 euro per satsning.

Konestifte­lsen i sin tur efterlyser tankar om hurdant stöd de som utövar konstnärli­g och vetenskapl­ig verksamhet nu behöver.

”Konestifte­lsen är en välbärgad finansiär av vetenskap och konst som kan stödja utövare av vetenskap och konst också i krävande tider”, skriver stiftelsen på sin sajt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland