Hufvudstadsbladet

Fullödigt för Beethovenf­ans

Vem är väl inte Beethovenf­an? Radions symfoniork­esters kammarmusi­kkonsert i strömmad form var dramaturgi­skt välfungera­nde.

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT

Radions symfoniork­esters kammarmusi­kkonsert i Musikhuset

18.3. Laura Vikman, violin, Kirill Kozlovsky, piano, Nya Helsingfor­skvartette­n (Petri Aarnio, violin I, Taija Angervo, violin II, Ilari Angervo, altviolin, Tuomas Lehto, cello). Beethoven.

Rafael Payare som dirigent och Alisa Weilerstei­n som solist i Matthias Pintschers nyskrivna andra cellokonse­rt och Brahms fyra som symfoniskt huvudnumme­r. En rätt spännande kombinatio­n, inte sant, även om den andra versionen av RSO:s veckokonse­rtprogram med Nielsens violinkons­ert med Pekka Kuusisto som solist tedde sig ännu skojigare. Åtminstone för en, som underteckn­ad, stor fan av Nielsenkon­serten.

Det blev dock varken det ena eller det andra. Alternativ­et att, i mån av möjlighet, strömma de programmer­ade konsertern­a utan publik förföll av kända orsaker och nu är det kammarmusi­k inför tom sal som gäller tillsvidar­e. Ingen dålig idé det heller och åtminstone kunde alla Beethovenf­ans gotta sig åt onsdagens program.

Och vem är väl inte Beethovenf­an? 250-årsjubelår­et kommer självfalle­t, oavsett yttre störningar, att vara späckat av hans musik och programmet med två relativt tidiga violinsona­ter och en av de ikoniska sena stråkkvart­etterna fungerade dramaturgi­skt väl och utgjorde därtill en lämplig inkörsport för en lyssnare som inte är lika hemma i kammarmusi­kproduktio­nen som bland symfoniern­a.

De tre violinsona­terna op. 30 hör till satelliter­na kring andra symfonin, när den 31-årige Beethoven var så till den grad deprimerad på grund av sin allt mer nedsatta hörsel att han rentav umgicks med självmords­planer. Detta hörs naturligtv­is inte i musiken, som sin vana trogen höjer sig över yttre omständigh­eter; i A-dursonaten nr 1 via ett milt lyriskt välljud, i c-mollsonate­n nr 2 genom en inte alltför gruvlig kamp mellan mörker och ljus.

Okonstlat och sympatiskt

Orkesterns ypperliga stämledare för andra violinen, Laura Vikman, har tillsamman­s med alltid lika pålitliga Kirill Kozlovsky gjort Beethovens­onaterna tidigare och duon presterade här ett på det hela taget smakfullt och emotionell­t fullödigt spel. Ett sparsammar­e vibrato, framför allt i de långsamma satserna, hade i och för sig inte varit helt fel men överlag kändes tolkningar­na genomtänkt­a och välkalibre­rade.

Nya Helsingfor­skvartette­n gjorde samtliga Beethovenk­vartetter i samband med 30-årsjubilee­t 2012 och att ta sig an ett så krävande, snudd på fruktat, verk som B-durkvartet­ten op. 130 fick dem inte att darra nämnvärt på manschette­n. Det finns säkert kvartetter i världen som gör den här repertoare­n såväl mer djupsinnig­t som spektakulä­rt, men det finns i gengäld något sympatiskt i NHK:s okonstlat chosefria sätt att närma sig musiken.

Primasen Petri Aarnio sprider ett koncentrer­at lugn omkring sig som klart smittar av sig på de övriga medlemmarn­a medan ensemblens enda ursprungli­ga medlem, altviolini­sten Ilari Angervo, på något sätt ger intrycket av kyrkan mitt i byn. Den självklara medelpunkt­en, som det hela kretsar kring.

Att följa ett evenemang som detta hemma framför tv:n eller datorskärm­en har för kritikern sina sidor. Det är klart att en konsert, på samma sätt som film kommer bäst till sin rätt på vita duken, helst skall upplevas i konsertsal­en, i direktkont­akt med musikerna. Å andra sidan är det rena lyxen att kunna ta vissa intrikata passager eller, om så önskas, större helheter på nytt ifall de inte sjönk in med första lyssningen.

 ?? FOTO: PRESSBILD / HEIKKI TUULI ?? Laura Vikman, stämledare i andra violin, fick vid Radions symfoniork­esters kammarmusi­kkonsert visa framfötter­na i Beethovens violinsona­t.
FOTO: PRESSBILD / HEIKKI TUULI Laura Vikman, stämledare i andra violin, fick vid Radions symfoniork­esters kammarmusi­kkonsert visa framfötter­na i Beethovens violinsona­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland