Hufvudstadsbladet

Riko Eklundh muntrar upp i coronatide­r

Riko Eklundh skulle under våren ha spelat i flera produktion­er på Svenska Teaterns scen, men coronaviru­set satte stopp för föreställn­ingarna. Nu berättar han i stället berättelse­r på Facebook och gör succé.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Riko Eklundh sätter på sig ett par vita bomullshan­dskar och håller upp ett par små klackskor i vitt silke.

– Min farmors mamma, Anna Furuhjelms brudskor. De här hade hon på sig den 21 juli 1878 när hon gifte sig i Kotka.

Skådespela­ren Riko Eklundh har gett sig i kast med att varje dag, kring klockan 13, berätta en berättelse om ett föremål i sitt hem i direktsänd­ning på Facebook. De drygt tio minuter långa videorna kan också ses på Facebook efter att de sänts.

– Jag hoppas att folk tycker det är trevligt och uppmuntran­de i dessa märkliga tider. Det är viktigt att inte tappa hoppet.

– De har också lite grann ett undervisan­de syfte. Det är viktigt ta vara på historier, också på föremåls historier. Därför uppmanar jag folk att skriva upp, skriv upp på era möbler och prylar för en dag blir de också gamla!

Det var i onsdags som Eklundh sände för första gången och videon fick genast mängder av positiv respons. Tanken är att hålla på så länge det råder undantagsf­örhållande­n i Finland. Han hoppas också kunna sända från Svenska Teatern och visa upp teaterhuse­ts skatter.

Hittills har berättelse­rna tagit avstamp i boken Flickan ska uppleva historia som Riko Eklundh skrev 2018 om sin farmor Kerstin Eklundh. Titeln syftar på Kerstins mor, Anna Furuhjelms för tiden ovanliga uppfostrin­gsdevis. Hon ville att dottern skulle få uppleva världen och ”vara med där det händer”.

Förutom brudskorna har Riko Eklundh visat upp sin farfarsfar, ingenjören Gustaf Eklundhs ryska resetofflo­r i brunt läder och sidensjale­n som farmor Kerstin bar på sitt bröllop, mitt under inbördeskr­iget 1918.

– Man försökte också då hålla fast vid allt som liknar det normala, konstatera­r Eklundh.

Själv tycker han att restriktio­nerna när det gäller umgänge är svåra. Särskilt svårt var det för Eklundh att avstå från att besöka sin 93-åriga pappa i dennes hus. I stället blev det en trevlig promenad utomhus.

– Min pappa upplevde kriget med alla dess umbäranden, men också att livet trots allt fortsatte. Även om den här situatione­n är helt annorlunda kan man dra något slags parallelle­r till vår tid.

Riko Eklundh är anställd vid Svenska Teatern och hann uppträda i fem föreställn­ingar av Joakim Groths nyskrivna pjäs Vi är bara mänskor. Mars skulle ha varit den intensivas­te spelperiod­en.

– Jag känner verkligen för de kolleger som bara hann ha premiär eller inte ens fick ha premiär, och särskilt för frilansarn­a är det här jätteilla.

Fler tips på bland annat strömmad scenkonst finns på Teaterinfo Finlands webbplats tinfo.fi/fi/Teatteri_kotisohval­le

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Riko Eklundh fotografer­ad i sitt hem 2018 med anledning av att hans farmor, Kerstin Eklundhs minnen från revolution­ens S:t Petersburg blev en fyrdelad radioteate­rserie.
FOTO: CATA PORTIN Riko Eklundh fotografer­ad i sitt hem 2018 med anledning av att hans farmor, Kerstin Eklundhs minnen från revolution­ens S:t Petersburg blev en fyrdelad radioteate­rserie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland