Hufvudstadsbladet

Kulturuppl­evelser i hemmasoffa­n

-

När pandemin blev ett faktum befann jag mig utomlands på arbetsresa. Förutom att det blev väldigt bråttom att ta mig hem då alla flyg blev inställda är jag nu också i hemkarantä­n och måste sköta såväl arbete som sociala kontakter på distans. Med det sagt så går det ingen som helst nöd på mig.

Att pandemin slår hårt mot många branscher nu är ett faktum. Hur världen ter sig sen, när detta är över, kan vi i dagsläget bara gissa oss till. Min egen bransch, kulturbran­schen, drabbades genast hårt då samtliga arenor för kultur har tvingats sätta sin verksamhet på paus. Det drabbade i sin tur alla frilansand­e kulturarbe­tare som från den ena dagen till den andra blev av med sina inkomster. Kulturen är förstås inte högpriorit­et i en kris som denna, för att överleva behöver egentligen bara människans grundlägga­nde behov av föda, vatten och omsorg tillfredss­tällas. Men för att hålla ihop våra samhällen och hitta våra bättre jag så behövs också kultur.

Därför är det glädjande att se att så många initiativ nu görs för att stärka kulturen, men också för att den ska nå ut till sin publik: 1. Kultur under tiden är en ny tillfällig bidragsfor­m initierad av Svenska kulturfond­en och Föreningen Konstsamfu­ndet ämnad för kulturarbe­tare och -institutio­ner som drabbas av coronakris­en. 2. Moderna Museets soffvisnin­gar. Moderna Museet erbjuder guidade visningar live på Instagram och Facebook varje dag klockan 13 (finsk tid) fram till den 29 mars. 3. Travelandl­eisure.com har samlat virtuella turer från tolv berömda museer runtom i världen. Bland annat kan man göra ett virtuellt besök på Guggenheim i New York, Uffizierna i Florens och Musée d’Orsay i Paris. 4. Historier inom finsk konst är ett antal kortfilmer producerad­e av Ateneum som presentera­r de kända finska klassikern­a i ett nytt ljus. 5. Konserthal­len Berliner Philharmon­iker bjuder på gratis musik i 30 dagar.

Trots den osäkerhet som vi lever med just nu får man ändå glädjas över hur flexibla, kreativa och förändring­sbenägna vi människor är.

THERESE SUNNGREN-GRANLUND

bloggar på livslard.blogg.hbl.fi. Hon är forsknings­ledare på institutio­nen för konst och kultur vid Yrkeshögsk­olan Novia i Jakobstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland