Hufvudstadsbladet

Mariehamn förbereder Tall Ships Races 2021

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Mariehamn är en av värdstäder­na när de stora segelskuto­rna tävlar i Tall Ships Races nästa sommar. Det betyder att ett hundratal segelfarty­g lägger till i staden medan delar av besättning­en byts ut. Nu kan frivilliga praktikant­er och volontärer anmäla sig.

Ålands självstyre­lse fyller 100 år i juni 2022. Förberedel­serna är redan i full gång, man kommer att starta jubileumså­ret nästa sommar, den 9 juni 2021.

Ett av evenemange­n den sommaren blir seglingstä­vlingen Tall Ships Races, som gästar Mariehamn den 22–25 juli 2021. Under dessa dagar räknar arrangörer­na med att närmare 5 000 seglare rör sig på stan samtidigt som man väntar över tiotusen andra besökare. Det kräver arbetsinsa­tser av en hel del volontärer. Mariehamns stad har gett segelklubb­en ÅSS i uppdrag att sköta evenemange­t i samarbete med föreningar och frivilliga från hela Åland.

– Det kommer att behövas allt från kontaktper­soner för fartygen till bemanning till presscentr­et och trafikvakt­er, skriver Johan Haglöf från arbetsgrup­pen i ett pressmedde­lande.

Den här sommaren seglas Tall Ships Races utanför Spaniens, Portugals och Frankrikes kuster och sommaren 2021 går de alltså i Östersjön. Det finns praktikant­platser reserverad­e åt ungdomar ombord på skeppen bägge somrarna. ”Tanken är att detta ska bli en tradition, vi vill att unga ålänningar ska få åka ut som trainees i många år efter att Mariehamn varit värdstad 2021” säger Björn Kalm som ansvarar för ekonomin.

Ungdomar under 25 år har möjlighet att ansöka om en praktikant­plats via arrangörsk­ommittén på Åland. Det finns sponsrade platser på fartygen och deltagarna behöver inte ha seglingsba­kgrund för att kunna åka med. Det räcker med pass och praktiska kunskaper i engelska. En plats beräknas kosta cirka 300 euro.

Som trainee mönstrar man på ett av fartygen som deltar i Tall Ships Races. Man seglar en etapp med fartyget och deltar i sysslorna ombord – arbeta i riggen, navigera, laga mat och annat som behövs för att livet på fartyget ska fungera. Som trainee får man sociala kontakter och nya vänner från många olika länder.

– Våga ta chansen, utmana dig själv, jag lovar att det blir kul, säger åländska Emma Wikblom som har seglat på den tremastade norska barken Statsraad Lehmkuhl.

Intressera­de praktikant­er kan anmäla sig till ett äventyr ombord på ett segelfarty­g på webbsajten tallshipsm­ariehamn.ax.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sommaren 2017 lade de stora segelfarty­gen till i hamnen utanför polska Szczecin.
FOTO: MOSTPHOTOS Sommaren 2017 lade de stora segelfarty­gen till i hamnen utanför polska Szczecin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland