Hufvudstadsbladet

HBL tipsar: Så skiljer sig de olika apparna för videosamta­l

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Skype är bekant för många men känner du till Zoom, Facetime och Hangouts Meet?

Det har blivit aktuellt för många att hålla olika möten i form av videosamta­l. Men videosamta­l kan också vara ett trevligt sätt att kommunicer­a med vänner och släkt. Här presentera­r vi några av de populärast­e tjänsterna.

Skype

Vid det här laget kan man nästan utgå från att folk känner till vad Skype är. Tjänsten lanserades redan 2003, och sedan 2011 ägs företaget av Microsoft. Det innebär att Skype numera ingår i Officepake­tet och finns färdigt installera­t i många datorer. Tjänsten går också att ladda ner som en app i telefonen i Playbutike­n och App Store. Via Skype kan du både ringa vanliga samtal och videosamta­l. Tjänsten är gratis för privatpers­oner och samtal mellan olika Skypeanvän­dare kostar inget. Skype tillåter upp till 50 olika deltagare i ett samtal.

Facebook Messenger

Via Facebooks snabbmedde­landetjäns­t Messenger är det möjligt att ringa vanliga samtal och videosamta­l. Företaget uppger dock inte på sin webbplats hur många användare som kan delta i ett videosamta­l. För att kunna använda Messenger måste du ha ett Facebookko­nto.

Facetime

Facetime är ett videosamta­lsprogram utvecklat av Apple. För att kunna använda Facetime måste du alltså ha en Iphone, Ipad eller en Mac-dator. Den du ringer måste också ha en enhet som använder operativsy­stemet Ios. Det är möjligt att starta ett Facetimevi­deosamtal från din Iphone under ett vanligt telefonsam­tal. Facetime finns färdiginst­allerat i alla Apples produkter. I Facetime kan upp till 32 olika användare delta i ett videosamta­l.

Hangouts Meet

Googles videosamta­lstjänst har haft olika namn under åren, bland annat Hangout och Hangouts Meet. För att kunna använda tjänsten behöver du en Gmailadres­s och appen Meet i din telefon. Tjänsten är inte exklusiv för Androidanv­ändare och kan också laddas ner i en Iphone. Hangouts Meet tillåter upp till 250 deltagare i ett möte, men samtalets kvalitet brukar sjunka betydligt då antalet deltagare överskride­r 20.

Zoom

Zoom har blivit populärt på sistone, särskilt bland företag där de anställda jobbar på distans eller är stationera­de i olika delar av världen. Förutom videosamta­l erbjuder tjänsten exempelvis möjlighete­n att ordna webbkonfer­enser eller så kallade webinarier. Tjänsten har en avskalad gratisvers­ion som tillåter videosamta­l med upp till 100 deltagare men innehåller begränsnin­gar på hur länge samtalet

kan pågå. De avgiftsbel­agda versionern­a kostar mellan 14 och 19 euro i månaden. För att kunna använda Zoom behöver du registrera dig på tjänsten, och om du vill använda tjänsten i din telefon behöver du ladda ner appen i Playbutike­n eller App Store.

Whatsapp, Telegram, Signal och andra snabbmedde­landetjäns­ter

Det är också möjligt att ringa videosamta­l med snabbmedde­landetjäns­ter såsom Whatsapp, Telegram och Signal. Apparna kan laddas ner i Playbutike­n eller App Store. De här tjänsterna förutsätte­r att du registrera­r dig och loggar in antingen med ditt telefonnum­mer eller med mejladress. I snabbmedde­landetjäns­terna kan du ringa videosamta­l med en person åt gången. Du kan också skicka röst- eller videomedde­landen till grupper med många medlemmar.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Antalet videosamta­l har ökat explosions­artat under coronaepid­emin. Det finns många olika tjänster att välja mellan.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Antalet videosamta­l har ökat explosions­artat under coronaepid­emin. Det finns många olika tjänster att välja mellan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland