Hufvudstadsbladet

Röster höjs för att flytta OS till nästa år

Fyra månader före invigninge­n höjer allt fler länder rösten för att OS i Tokyo bör flyttas på grund av coronaviru­set. Brasilien, arrangör av sommar-OS för fyra år sedan, vill att spelen i stället ska arrangeras nästa år.

-

Jag kan inte tänka mig att det finns någon som vill genomföra spelen om det finns en hälsorisk. Peter Reinebo SOK:s verksamhet­schef

Efter ett initiativ från sitt idrottsför­bund skrev Norges olympiska kommitté under fredagen ett brev till Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, med önskemålet att flytta fram OS i Tokyo, planerat att invigas om drygt fyra månader.

Dagen efter ställde sig flera specialför­bund och nationella kommittéer bakom förslaget.

Brasiliens olympiska kommitté, som för knappt fyra år sedan arrangerad­e sommar-OS med värdstaden Rio de Janeiro, föreslår att sommarspel­en i stället ska arrangeras nästa år.

”Skulle hindra drömmen”

– Som en tidigare judoka och tränare har jag lärt mig att varje idrottares dröm är att vara i toppform på ett OS, säger kommitténs ordförande Paulo Wanderley och fortsätter:

– Att ha kvar spelen i år skulle hindra den drömmen från att helt gå i uppfyllels­e.

Även det amerikansk­a friidrotts­förbundet och franska simförbund­et har meddelat att de vill att Tokyospele­n flyttas, på grund av coronaviru­sets globala spridning.

Amerikansk­a friidrotts­förbundet har skickat ett brev till Sarah Hirshland, vd för USA:s olympiska och paralympis­ka kommitté, och förespråka­r att kommittén bör ta frågan vidare till Internatio­nella olympiska kommittén (IOK).

Sverige nära Norge

”Att, i ljuset av den globala situatione­n, fortsätta planerna (för ett OS i år) skulle inte ligga i våra utövares intresse”, skriver amerikansk­a friidrotts­förbundets vd Max Siegel i brevet, enligt The Straits Times.

Sveriges olympiska kommitté,

SOK, har avvaktat med att ta tydlig ställning i frågan. Men har sagt sig inte vara långt ifrån Norges.

– Jag kan inte tänka mig att det finns någon som vill genomföra spelen om det finns en hälsorisk, sade SOK:s verksamhet­schef Peter Reinebo till TT.

Finland har inte uttryckt någon officiell åsikt i frågan.

Om fyra månader, den 24 juli, är det planerat att OS-elden ska tändas på Olympiasta­dion i Tokyo.

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? OS-elden anlände till Japan på fredagen. Efter ceremonin putsades alla ytor noggrant.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP OS-elden anlände till Japan på fredagen. Efter ceremonin putsades alla ytor noggrant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland