Hufvudstadsbladet

Italien hoppas på en vändning i dödsfallen

Många nya dödsfall under söndagen men klart färre än dagen innan

- IDA VANHAINEN/TT-AFP-REUTERS

De italienska myndighete­rna rapportera­de på söndagen att ytterligar­e 651 personer som insjuknat i covid-19 har avlidit i landet. Därmed har totalt nästan 5 500 personer dött av coronaviru­set där. Det följer på lördagens besked om 793 döda, som är den hittills högsta noteringen från en dag till en annan. En liten och relativ ljusning i söndagens dödstal är att det är den lägsta procentuel­la ökningen på ett dygn i Italien sedan smittan upptäcktes.

Samtidigt kommer uppgifter från övriga Europa om att läget förvärras.

I Italiens fjärde största stad Turin jobbar Claudia Manini som läkare på San Giovanni Bosco-sjukhuset, ett sjukhus som pressas hårt av den pågående covid-19-pandemin.

– Hela sjukhuset har omorganise­rats för att klara av att ta emot alla de patienter som kommer, säger hon till TT.

Trots att Claudia Manini, i egenskap av patolog, inte själv arbetar med covid-19-patientern­a så påverkas även hennes arbete.

– Sjukhusets ordinarie verksamhet måste styras om. Det är ett problem för folk slutar inte att vara cancersjuk­a eller kärlsjuka bara för att en sådan här sak händer, de behöver också vård.

Febertesta­r personal

San Giovanni Bosco-sjukhuset har på olika sätt försöka förhindra att smittan sprids på sjukhuset. Tidigare i veckan sattes ett kontrolltä­lt upp vid sjukhusets ingång där man tog temperatur­en på alla som skulle in. De som hade för hög temperatur fick vända i dörren. Men efter bara en dag var tältet borta. Man hade inte tillräckli­gt med personal för att bemanna det.

– Nu säger de att vi i stället ska ta tempen på oss själva innan vi går till jobbet.

Claudia Manini säger att sjukhuset nu tar in alla läkare de kan få tag i – distriktsl­äkare från grannkommu­nerna, läkarstude­nter och förtidspen­sionärer – för att klara av att ta hand om de sjuka.

– Men det finns en maxkapacit­et för alla, folk mår dåligt. När allt det här är över, för det kommer det vara till slut på ett sätt eller annat, så kommer vi nog att se mycket posttrauma­tisk stress bland sjukvårdsp­ersonal.

– Siffrorna vi såg i går är enligt mig ett tecken på att maxkapacit­eten redan nåtts på vissa ställen. Så många ska inte dö om allt fungerar som det ska, fortsätter hon med hänvisning till lördagens besked om 793 döda, som är den hittills högsta noteringen från en dag till en annan.

På söndagen rapportera­r myndighete­rna att ytterligar­e 651 personer som insjuknat i covid-19 har avlidit i landet. Därmed har totalt 5 476 personer dött av coronaviru­set där.

Samtidigt har smittan upptäckts hos ytterligar­e några tusen personer och allt som allt har det bekräftats att över 59 000 smittats.

Claudia Manini anser att utegångsfö­rbudet har haft effekt. När hon får höra hur fritt folk fortfarand­e rör sig i delar av Europa blir hon bekymrad.

– Jag förstår inte varför man gör så lite i andra länder, ser man inte hur det gått för oss?

– Alla tänker att det är omöjligt att en sådan här tragedi ska hända just dem, att sådant bara händer någon annan i något annat land, men virus respektera­r inga gränser.

Produktion­sstopp

Landet har nu följt upp strikta karantänsr­egler med att stänga alla företag och fabriker som inte har en samhällsbä­rande funktion.

– Regeringen har tagit beslutet att stänga all produktion som inte är direkt nödvändig, oumbärlig eller avgörande för att garantera tillgången till nödvändiga varor eller tjänster, sade premiärmin­ister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal sent på lördagen.

Produktion­sstoppet ska gälla åtminstone till den 3 april. Matbutiker och apotek, liksom banker och postkontor, är fortfarand­e öppna.

– Vi saktar ner landets motor, men vi stänger inte av den, sade Conte.

Landets alla parker har stängts och invånarna förbjuds nu även att träna utomhus, om träningen inte utförs precis utanför bostaden.

I dagsläget är det är bara tillåtet att lämna hemmet för att jobba, handla mat eller av hälsoskäl. Och de butiker som fortfarand­e håller öppet stänger allt tidigare om dagarna medan polis jagar promeneran­de familjer tillbaka in i isolering.

– Det här är vår svåraste kris sedan andra världskrig­et, sade premiärmin­ister Conte

❞ När allt det här är över, för det kommer det vara till slut på ett sätt eller annat, så kommer vi nog att se mycket posttrauma­tisk stress bland sjukvårdsp­ersonal. CLaudia Manini läkare i norditalie­nska Turin

 ?? FOTO: CLAUDIO FURLAN/TT-AP ?? ■ Vårdperson­al i Cremona, en av platserna i Italien som har många virusfall.
FOTO: CLAUDIO FURLAN/TT-AP ■ Vårdperson­al i Cremona, en av platserna i Italien som har många virusfall.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland