Hufvudstadsbladet

HBL satsar på Norden

Det är Nordens dag i dag, den 23 mars. HBL passar på att fira den med att lansera vår nya skärpta Nordenrapp­ortering. Nordens dag firas för att dagens nordiska samarbete anses ha inletts i Helsingfor­s i dag för 58 år sedan.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Hufvudstad­sbladet har länge kallats fönstret mot Norden. Vi rapportera­r om det nordiska för våra läsare och omvänt – om vad som händer i Finland för dem som i sin tur läser oss i Norden.

Vi öppnar fönstret lite mera till de grannlände­r som ofta har blivit så nära vänner att vi inte alltid tänker på dem. Vi hör Mathilde, Fanny, Rie, Rannveig och Otso som är i gymnasie- och studieålde­rn, den yngsta 17, den äldsta 23. Alla är intervjuad­e mitt under pågående coronakris – och alla är inställda på framtiden långt förbi den. Gå in på HBL.fi – där kan du höra och se de intervjuad­e i videor som de själva har gjort.

HBL:s nya Nordenfoku­sering kommer att synas tydligare i det dagliga nyhetsflöd­et. Bland HBL:s journalist­er är vår nya Nordenkorr­espondent, Richard Nordgren i Stockholm, självklart vår främsta representa­nt där ute. I teamet ingår också biträdande ansvariga utgivaren Lena Skogberg med familjeban­d till Danmark och Jan-Erik Andelin som har återvänt till Finland efter sin period som Nordenkorr­espondent.

Också inom den övriga redaktione­n har många HBL-journalist­er breda Nordenkuns­kaper och kommer också de att bidra till en ny Nordenton i det dagliga nyhetsflöd­et. HBL samarbetar också med den svenska nyhetsbyrå­n TT.

Nordens dag firas för att det nordiska samarbetet fick sina tydligare former genom det avtal som representa­nter för de nordiska länderna skrev under i Helsingfor­s den här dagen år 1962.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Här är HBL-trion med specialint­resse Norden: Richard Nordgren, Lena Skogberg och Jan-Erik Andelin.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Här är HBL-trion med specialint­resse Norden: Richard Nordgren, Lena Skogberg och Jan-Erik Andelin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland