Hufvudstadsbladet

FULL RULLE I CYKELVERKS­TADEN.

Många affärer och restaurang­er i Helsingfor­sstadsdele­n Berghäll har stängt tills vidare. Men till Joachim Ahlströms verkstad fortsätter kunderna att strömma när cykelsäson­gen kör igång. HBL tog reda på vad du behöver granska innan du ger dig i väg på två

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Joachim Ahlström petar på en kedja. Sprejar lite olja på den, vevar bakhjulet med handen.

Då ringer hans mobil. Han går in bakom disken och sänker volymen på radion.

– Jocke? Ja, det är sexton cyklar innan dig. Och så är det en tidning här, värsta mediedagen. Nej, tyvärr. Han lägger på. – Det är lugnt egentligen. Jag lagar sex sju cyklar om dagen. Men den här killen ville ha ”bara en snabb fix”. Det säger alla. Och sedan kommer de hit med en massa grejer som ska lagas, säger han och skrattar.

Sedan 2016 driver han cykelservi­cen YBB i Sörnäs, intill Vasaskväre­n. Han är den enda anställda och förstår sig inte på dagens ekonomiska kultur.

– Företag ska alltid växa, man får aldrig vara nöjd med det man har. Jag är trött på allt det där snacket. Varför det? Jag vill fixa cyklar, få mat på bordet och betala min hyra. Och såklart blir jag glad om jag kan unna mig en semester.

Vi hinner inte prata länge innan dörrklocka­n ringer. Den rödbrusiga kvinnan vid dörren undrar om Ahlström också säljer cyklar, men vill helst inte komma in av rädsla för coronaviru­set.

Själv har Ahlström satt upp ett tunt orange band för att markera att det är tillträde förbjudet som gäller i zonen.

De gula stadscykla­rna ställs fram

Förra veckan meddelade Helsingfor­s och Esbo att stadscykla­rna plockas fram tidigare än det var tänkt.

– Vi kom fram till att det här var ett sätt att hindra spridninge­n av coronaviru­set, skriver städerna i ett pressmedde­lande.

Tanken är att cyklarna skulle bidra till att färre åker kollektivt.

Nytt för i år är att man i HRTappen kan göra en ruttsöknin­g för stadscykla­rna. Så de 3 500 cyklarna som finns på 351 stationer syns även där och inte bara på en webbkarta som förr.

Den första april lanserar även

Vanda stadscykla­r. De 1 000 cyklarna i Vanda är ändå inte knutna till Helsingfor­s cykelnät, utan behöver hyras separat.

Med tanke på vädret hade städernas tajmning inte kunnat vara bättre. Det utlovas sol och plusgrader veckan ut i huvudstads­regionen.

”Vi behöver ett tryggt cykelnät”

Vad säger forskninge­n om finländarn­as cykelvanor? Enligt Taloustutk­imus studie från 2018 cyklar män och kvinnor i ungefär lika hög grad. Stadsbor cyklar bara marginellt mer än de som bor på landsbygde­n.

Däremot cyklar vuxna som har barn mer än de som inte har det.

Vad beror det på, Matti Koistinen, verksamhet­sledare på Finlands cykelförbu­nd? – Att kunna cykla anses vara en nödvändig färdighet, som att kunna simma. Därför vill många föräldrar lära sina barn hur man gör, och är förebilder genom att även själva cykla till jobbet.

Om människor hade kortare avstånd till jobb och hobbyer, eller om cykelvägnä­tet byggdes ut och underhölls bättre, skulle fler välja cykeln, visar Taloustutk­imus studie. Det backar Matti Koistinen upp. – Från 55 års ålder verkar allt färre cykla, visar statistik. Man kanske inte upplever att man hänger med i trafikflöd­et. Därför är det viktigt att städerna bygger en trygg cykelmiljö, säger han.

Koistinen ser positivt på den sittande regeringen­s budget. I den viks omkring 2 procent av trafikpeng­arna till cykling – mer än någonsin tidigare.

Oskari Kaupinmäki, cykelsamor­dnare i Helsingfor­s, vill att cyklingen blir det smidigaste färdsättet i staden.

– Om vi ser på Köpenhamn, så väljer de flesta inte cykeln för att det är miljövänli­gt, utan för att den tar dem snabbast från a till b.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland