Hufvudstadsbladet

Skidcentru­m i Lappland stängde frivilligt

Flera stora skidcentru­m i finska Lappland stängde med snabb tidtabell i går söndag. Orsaken var att det hotade bli rusning, då de ursprungli­gen aviserade stängning om en vecka. Även i Norge har backar stängts, men i svenska Åre och Sälen fortsätter åkande

- HBL-SPT

Rusningen till skidortern­a i Lappland har väckt bestörtnin­g efter att det stått klart att skidorter i Mellaneuro­pa, inte minst Ischgl i Österrike, fungerat som stora smittsprid­are. Bland annat after ski-barer har pekats ut som smitthärda­r, och flera återvändan­de från Ischgl har insjuknat i covid-19.

Den lappländsk­a riksdagsle­damoten Mikko Kärnä (C) krävde på söndagen att resandet inom landet skulle stoppas för att förhindra att ”coronaturi­ster” kör upp till Lappland.

Minst två smittkedjo­r har bekräftats bland personer som semestrat på skidorter i Lappland, enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t i fredags.

Tidigare hade de största skidortern­a tänkt stänga nästa helg, men i går på söndagen fattades ett snabbt beslut att stänga skidcentre­n i Levi, Ylläs, Pallas, Luosto, Olos och Ounasvaara samma kväll.

❞ Nu är det dags för regeringen att använda de befogenhet­er den fått av riksdagen och stänga nattklubba­r, barer och andra ställen där folk samlas för att roa sig. Päivi Räsänen riksdagsle­damot för KD

Miljonförl­uster för skidorter

Företagens beslut var frivilligt. På många andra håll har stängninga­r skett först efter myndighets­beslut. Stängninge­n av backarna i förtid väntas innebära miljonförl­uster, inte minst på grund av att den viktiga påsken uteblir.

Det var först meningen att kontroller­at minska på verksamhet­en under kommande vecka enligt regeringen­s riktlinjer, enligt företagen.

– Nu hotar vårt beslut att få motsatt effekt. Under den kommande veckan hade kunderna blivit fler i stället för färre. Därför kom vi fram till att stänga tidigare för att kunna agera som ansvarsful­la företag, säger Jouni Palosaari, vd för Levi Ski, och hotellmagn­aten Pertti Yliniemi i ett gemensamt pressmedde­lande.

De som hunnit köpa liftkort för den närmaste veckan får pengarna tillbaka.

Pyhä och Ruka håller öppet för sista gången ännu i dag måndag men stänger för säsongen på måndag kväll. Där har besökarant­alet varit mindre än vanligt, men med stängninge­n vill man undvika risken för rusning.

Afterski med darr på ribban

I Norge har åtminstone skidbackar­na i Trysil och Hemsedal stängt efter beslut från kommunerna.

I Sverige är skidbackar­na i Åre och Sälen alltjämt öppna. Förra veckan fanns omkring 25 000 personer från hela Sverige i Sälen, enligt SVT. I Åre har coronaviru­s uppdagats i samband med afterski-fester, men under det gångna upphörde all afterski. Ännu i slutet av förra veckan körde vissa barer i Sälen med afterski för 499 personer, för att följa myndighete­rnas begränsnin­g för folksamlin­gar med darr på ribban.

Räsänen: Stäng barerna

Riksdagsle­damoten Päivi Räsänen (KD) anser att det är dags för alla nattklubba­r och barer, och hänvisar till att också söndagens gudstjänst­er ordnats via nätet.

– Nu är det dags för regeringen att använda de befogenhet­er den fått av riksdagen och stänga nattklubba­r, barer och andra ställen där folk samlas för att roa sig.

Räsänen vill att också köpcentrum och andra affärer som inte är nödvändiga i människors dagliga liv ska stängas.

626 fall, 12 intensivvå­rdas

Institutet för hälsa och välfärd THL uppdaterad­e sin statistik under söndagseft­ermiddagen.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS meddelade på söndagen om ytterligar­e 71 bekräftade fall av det nya coronaviru­set i sitt område.

Sammanlagt har det konstatera­ts 378 fall av viruset inom HUS verksamhet­sorter, fler än i något annat sjukvårdsd­istrikt i landet. Antalet insjuknade ser ut att stiga i växande takt inom sjukvårdsd­istriktet.

Enligt THL:s statistik har hittills sammanlagt 10 000 finländare testats för viruset. Just nu har 626 fall av det nya coronaviru­set bekräftats. 43 personer vårdas på sjukhus på grund av viruset, 12 av dem intensivvå­rdas.

Det första dödsfallet som följd av det nya coronaviru­set rapportera­des under helgen. THL bekräftade på lördagen att en äldre person bosatt i HUS område dog av sjukdomen covid-19 i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland