Hufvudstadsbladet

Norden är närmare än någonsin

Nordens roll i en snabbt föränderli­g och fragmentar­isk värld kommer inte att minska, tvärtom. Men det som är oss givet ska inte tas för givet.

- SUSANNA LANDOR susanna.landor@ksfmedia.fi

Vardagen förändrade­s, rutiner omkullkast­ades, arbetstill­fällen omorganise­rades – eller förlorades helt. Osäkerhete­ns tid vällde över oss, och frågeteckn­en kring framtiden är många.

Ändå står vi på stadig granitgrun­d i Finland. Vårt samhälle är bättre rustat än många andra länder mot den här osynliga tsunamin. Och det gäller inte bara Finland, utan hela det kluster av små demokratis­ka länder längst upp i norr; det vi kallar Norden.

I dag firar vi Nordens dag, och trots att vi just nu tumlar runt i en coronakris med långvariga och långtgåend­e effekter som kommer att krympa rörelsefri­heten och livsrummet under den närmaste tiden, har vi all anledning att också påminna oss om att vi har lyckats skapa det bästa världen kan erbjuda. Det vi har byggt upp kan andra bara drömma om, och det bygget fortsätter.

Vi bor i stabila, moderna, jämlika och jämställda länder.

Finland är världens tryggaste land, och den positionen vilar bland annat på en ambitiös beredskaps­strategi, en hög försvarsvi­lja, motiverade myndighete­r och ett rekordstor­t förtroende för dem bland medborgarn­a. Vi har en mångfald av fria medier. Vi får leva som individer i ett samhälle som kan vara nog så komplext, men där vi brukar kunna följa gemensamma regler.

Som finländare ser vi inga motsättnin­gar i att älska tystnaden och ha tretusen vänner på Facebook, vi utgår från att transparen­s och intjänings­förmåga inom börsbolag kan kombineras med hög integritet hos företagsle­dningen, och vi vet att man får ifrågasätt­a systemet och samtidigt kan man lita på att beslutsfat­tarna beter sig ansvarsful­lt.

Välfärdssa­mhället med tillhörand­e utbildning­ssystem garanterar alla en chans – även den utan rika föräldrar. Se till exempel på flera av våra nuvarande ministrar som vuxit upp under enkla eller rentav fattiga förhålland­en: justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson, inrikesmin­ister Maria Ohisalo, utbildning­sminister Li Andersson och statsminis­ter Sanna Marin.

Alla har en högskoleut­bildning och en bärande roll i dag.

Norden är fortfarand­e ett tryggt näste, där invånarna har tillgång till rent vatten (tänk på det nästa gång du tvättar händerna i minst 20 sekunder), frisk luft och orörd natur att ströva omkring i.

Visst, vi tampas med utmaningar som psykisk ohälsa, alkoholism, ensamhet, utslagenhe­t. Vi påverkas globalt av klimathot, miljö- och naturkatas­trofer, terrordåd, nätattacke­r, politisk extremism och polariseri­ng – och nyligast det nya coronaviru­set som hotar vår hälsa och skördar människoli­v, och som kommer att påverka den sociala rörlighete­n inom Norden och ha enorma ekonomiska effekter – men utgångsläg­et är ändå ett helt annat än för en stor del av världens befolkning.

Glansen kring Norden kommer inte att förtas, tvärtom. Nordens roll i en snabbt föränderli­g och fragmentar­isk värld kommer att fortsätta tjäna som ett inspireran­de exempel.

Men det gäller att inte ta för givet det som är oss givet.

Därför kommer HBL, som ett ledande mediehus i Finland och i Norden, att i framtiden lyfta fram den nordiska agendan ännu tydligare i vår journalist­ik och våra framtidssa­tsningar, med ett extra läspaket av vårt Nordenteam just i dag.

Vi vill vara mötesplats­en för alla med ett intresse för det nordiska, och vårt språk ger oss en naturlig fördel jämfört med majoritets­medierna i detta land.

Det är viktigt att bygga en ännu bredare bro till våra närmaste grannlände­r och bli en ännu starkare nordisk röst: för det som förenar oss och det som skiljer oss åt.

”Stockholm i mitt hjäääärtaa­aa …” sjunger Lasse Berghagen i sången som blivit signaturme­lodin för Allsång på Skansen, men som ursprungli­gen var ett beställnin­gsverk av Ulf Adelsohn då han skulle tillträda som landshövdi­ng för Stockholms län 1992. I dag kan vi byta ut Stockholm mot Norden och gala för full hals – för vår gemenskap, våra värderinga­r och för alla de möjlighete­r vi trots allt har för att kunna lösa de utmaningar som väntar. Så sjung, kära vänner, sjung så in i Norden!

Läs mera om vår Nordensats­ning på sidan 10.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland