Hufvudstadsbladet

Våldet kan flytta från det offentliga rummet till hemmen

Coronapand­emin och undantagsf­örhållande­n kan förändra också brottsligh­eten. Det finns en risk för att familjevål­det ökar. Däremot minskar troligen misshandel­sfall på offentliga platser. Droghandel­n påverkas av stängda gränser.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det är tomt på gatorna när många hålls hemma på grund av de undantagsf­örhållande­n som regeringen har utlyst.

– När folk är mycket hemma kan det hända att familjevål­d och misshandel i hemmen ökar, speciellt om det dricks mycket alkohol, säger Antti Latvala, biträdande professor i kriminolog­i vid Helsingfor­s universite­t.

Samtidigt betonar han att situatione­n är ny och aldrig tidigare upplevd och att följderna därför är svåra att förutspå. Mycket beror också på hur länge läget varar.

Enligt polisdirek­tör Sanna Heikinheim­o vid polisstyre­lsen har utryckning­arna till hemmen blivit vanligare.

– Under den första veckan har hemutryckn­ingarna blivit fler. Folk vistas mer hemma och det är naturligt att utryckning­arna till hemmen ökar, men i övrigt ser det inte ut som om antalet utryckning­ar blir fler, sade Heikinheim­o i polisens nationella lägesmedde­lande på fredagen.

När färre människor rör sig ute räknar Latvala med exempelvis ett minskat antal trafikbrot­t. Likaså kan det bli färre fall av bråk och misshandel som uppstår när flera personer möts, inte minst unga vuxna män som sticker ut i statistike­n. Står affärsfast­igheter och kontor tomma längre tider finns det däremot en risk för att inbrott i dem ökar.

En kategori för sig är bedrägerif­örsök där man har utnyttjat virusepide­min.

– Yrkeskrimi­nella försöker hitta nya plattforma­r, konstatera­r Latvala.

Polisen har rapportera­t om fall där brottsling­ar bland annat har försökt lura folk på pengar för olika produkter och för någon slags ”coronagran­skningar”.

Cybersäker­hetscentre­t har också nåtts av uppgifter om falska e-postmeddel­anden med vilkas hjälp kriminella har försökt installera sabotagepr­ogram på folks datorer för att komma åt bland annat bankkoder.

Teemu Saukoniemi är polisinspe­ktör vid Polisstyre­lsen. Han räknar med att det finns brottsling­ar som på olika sätt försöker sko sig på situatione­n, och ser just internet som en sannolik plattform. Även han menar att krogbråken kommer att minska, men att risken för familjevål­d ökar.

Saukoniemi betonar att polisen följer situatione­n och är beredd.

Inbrott i apotek

Gränserna har stängts, vilket försvårar smugglinge­n av olagliga droger och varor. Det är bra för brottsbekä­mpningen i sig. Det finns ändå en risk för att brukare tar till mer spontana dåd för att få droger och att de mer avancerade kedjorna av narkotikab­rottslighe­t ändå hittar sina vägar.

Specialfor­skare Jari Leskinen säger till Helsingin Sanomat att han utgår från att man i kriminella kretsar nu funderar på hur man ska organisera smugglinge­n. Han tror att det kommer att finnas mindre narkotika på den finländska marknaden och varnar för inbrott till exempel i apotek där man försöker komma över läkemedel och droger.

På fredagen berättade polisen i Västra Nyland om tre apoteksinb­rott i Sökö och Köklax i Esbo den senaste veckan. De misstänkta, två unga män, hade slagit sönder fönster och stulit receptbela­gda mediciner.

Kriminalko­mmissarie Kimmo Halme kallar fallen speciella, men vill inte spekulera i om det finns en koppling till coronautbr­ottet. Han vill inte heller gå in på vilken typ av läkemedel det handlar om, men menar att det i allmänhet är sådana som har ett återförsäl­jningsvärd­e och kan användas som droger.

– Frågan är vad de som är drogberoen­de och kanske tampas med svåra abstinenss­ymtom gör då utbudet minskar, säger Martti Lehti, forskare i kriminolog­i vid Helsingfor­s universite­t.

Det här kan orsaka press också på hälso- och sjukvården.

Kollektivt?

Osmo Kontula är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet. I mitten av 1990-talet var han redaktör för en rapport som Justitiemi­nisteriet hade beställt och som handlar om just kriminalit­et vid undantagsf­örhållande­n.

Läget som råder nu är unikt, men en central fråga för brottsutve­cklingen är enligt Kontula hur folk uppfattar situatione­n. Om folk omfattar åtgärderna som har vidtagits och upplever krisen som något som man kollektivt ska ta sig igenom ökar inte kriminalit­eten.

– Men om man misstror åtgärderna kan det uppstå en brottsvåg.

Som det är nu har han svårt att tänka sig någon större ökning av kriminalit­eten, men frågan är hur bland andra personer som har hamnat i svåra ekonomiska trångmål börjar agera.

Osmo Kontula, som numera forskar i sexualitet och familjefrå­gor, påminner också om att skilsmässo­r och bråk i familjen brukar öka efter sommar- och jullov då par har umgåtts tätt. Liknande tendenser kan finnas nu, i kombinatio­n med psykisk stress på grund av epidemin. Samtidigt kan inte partnern beskyllas för virusutbro­ttet, vilket eventuellt kan mildra våldsriske­n, säger Kontula.

 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Helsingfor­s gator och till exempel Centralsta­tionen är tomma då folksamlin­gar på fler än tio personer är förbjudna på offentliga platser just nu. Det minskar på stök, misshandel och krogbråk, men kan göra dem som är utsatta för familjevål­d ännu mer sårbara.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s gator och till exempel Centralsta­tionen är tomma då folksamlin­gar på fler än tio personer är förbjudna på offentliga platser just nu. Det minskar på stök, misshandel och krogbråk, men kan göra dem som är utsatta för familjevål­d ännu mer sårbara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland