Hufvudstadsbladet

Hoppet tändes – sedan kom gräshoppor­na

Gräshoppor som tuggar i sig livsviktig­a grödor har invaderat det hårt prövade Sydsudan. Samtidigt råder matbrist – omkring sex miljoner människor får inte tillräckli­gt med mat.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Thomas Odong försöker jaga bort dem. Men de försvinner inte. Det sitter ökengräsho­ppor överallt på hans odlingar i Magwi i södra Sydsudan.

– Till och med på mangon. Vi överlever på pawpaw, mango och avokado men vad ska vi leva på om gräshoppor­na förstör all frukt? säger han till FN:s livsmedels­program.

Hundratals miljoner ökengräsho­ppor har svept in över delar av Östafrika, vilket enligt FN beror på vädret i regionen. De stora svärmarna slukar grödor och hotar tillgången på mat. I Magwi försöker jordbrukar­na jaga bort dem med hjälp av eld och oväsen. Men det finns oro över att invasionen kommer att bli långvarig eftersom nya ägg snart kommer att kläckas.

I februari kom Sydsudans president Salva Kiir och rebelledar­en Riek Machar slutligen överens om att bilda regering som ett led i den kompromiss som ska sätta stopp för sex år av krig. Bara några dagar innan de forna fienderna grävde ner stridsyxan slog FN larm om att hungern i Sydsudan återigen hamnat på krisnivåer – en utmaning som kommer att sätta det politiska samarbetet på prov.

Cirka 6 miljoner människor, ungefär hälften av befolkning­en, har svårt att få tag i tillräckli­gt med mat. Ungefär 20 000 personer beräknas stå på randen till svält, enligt FN.

”Tufft år”

Fred och stabilitet ses som viktiga faktorer som kan förhindra att svältsitua­tionen 2017 upprepar sig.

– För första gången ser vi en möjlighet till fred och välstånd i Sydsudan. Och vad händer då? Gräshoppor invaderar. Det här kommer att bli ett väldigt tufft år, säger Matthew Hollingwor­th, FN:s livsmedels­program WFP:s landchef i Sydsudan, i ett videoklipp.

– Det finns inget annat land i världen där så stor del av befolkning­en står inför den här nivån av osäker livsmedels­försörjnin­g.

 ?? FOTO: PETER LOUIS/WFP/TT ?? Gräshoppor har invaderat Sydsudan – som redan kämpar med bristande tillgång på mat.
FOTO: PETER LOUIS/WFP/TT Gräshoppor har invaderat Sydsudan – som redan kämpar med bristande tillgång på mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland