Hufvudstadsbladet

Rannveig Katrín Arnarsdótt­ir, 19:

-

– Jag jobbar i en bokaffär, en mysig butik som jag tycker mycket om och där jag lär mig mycket. Men annars finns det inte så mycket att göra i Akureyri, man hänger mest på samma ställen, ingen bowling, en bio. Jag känner att jag har fastnat. Om man vill resa någonstans måste man köra sex timmar till flygplatse­n i Reykjavik.

– Naturen här är inte så speciell för oss. Jag och mina kompisar har aldrig ens varit till turiststäl­lena, vattenfall­en och det där. Valsafari har jag varit på en gång, men bara för att jobbet bjöd.

– Jag bodde i två år i Stockholm som var mycket mera öppet med många olika kulturer och sköna och medvetna människor. Här på Island känner många inte ens någon som inte är från Island. Man får ta en del skit också om man inte äter kött. I Sverige var jag vegan, här är jag vegetarian.

– Men bra är att Island är feministis­kt och tjejerna kommer mycket bättre fram i skolan, i studentkår­en, eller som chefer, utan att man ens tänker på det här.

– Jag ska börja plugga samhälls- och miljöveten­skap i Göteborg. Det är i Sverige jag vill bo när jag är äldre; här är allt så litet. Jag vill jobba mot global uppvärmnin­g. Vädret på Island har blivit värre, och ofta är det så mycket snö och så dåligt väder att allting stänger. Jag vill jobba med stora företag, så att de släpper ut mindre. Jag är jätteoroli­g för klimatet, men tror det kan bli bättre. Att vi lär oss saker och att människan blir ... snällare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland