Hufvudstadsbladet

Mathilde Horsager Møller, 20:

-

– Danmark är ett bra land att bo i. Min pojkvän är från England och han säger alltid: ”Hur kan det vara så tryggt här?” Vi såg nyligen hur en ung kille hjälpte en äldre dam på gatan som den naturligas­te sak i världen. Det är mitt Danmark, vi hjälper varandra på tvärs av generation­er och klass. Visserlige­n har jag hört sägas att det danska samhället var bättre förr men det vet jag inget om så jag förhåller mig till det som är nu.

– Jag är glad över att bo här nu men kan gott tänka mig att flytta till ett annat land i framtiden. Jag ser mig som en nordist och en internatio­nalist. När jag var riktigt liten, jag hade inte ens fyllt ett år, var jag med min mamma i Finland. Jag har ett foto där jag sitter i hennes famn på en båt och finska flaggan vajar i bakgrunden. Som yngre läste jag Muminböcke­rna och jag vill gärna besöka Finland igen. Se insjöarna. Landskapet i Danmark är enformigt; jag föreställe­r mig att Finland är vildare, både till naturen och kulturen.

– Jag drömmer om att bli journalist, det har jag gjort hela mitt liv. Nu studerar jag statskunsk­ap vid Köpenhamns universite­t och det är en stor omställnin­g från skolan. Plötsligt ska man själv ta hela ansvaret för det man gör. Det är både spännande och skrämmande på samma gång. Spännande för att jag älskar att lära mig nytt och träffa nya människor i nya miljöer. Skrämmande för att man står inför så många val och det kan i perioder kännas ångestfyll­t. Jag är en lösningsor­ienterad person så jag försöker alltid se hur jag kommer vidare från en svår situation. Om jag inte klarar det själv vänder jag mig till min mamma. Hon har prövat på mycket men säger sällan vad jag ska eller inte ska göra, hon bara berättar hur hon gjorde det. Hon är min guide till livet.

– Det värsta jag vet är att bara ge upp. Så tänker jag också om världen runtomkrin­g mig: visst, det är en galen värld, men varje tid har sina egna problem. Historien är fylld av revolution­er. Jag vill vara med och hitta lösningar. Tillsamman­s. Jag tror vi kan det. För vi kan inte bara ge upp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland