Hufvudstadsbladet

Fanny Granhagen Gottfridss­on, 20:

-

– Det finns så mycket bra med Sverige som gratis skola också inom högre utbildning. Jag älskar våren, den fantastisk­a naturen. Och det svenska folkets humor. Det känns skönt att kunna skratta åt olika slag av stereo-typer. Också sådana som gäller våra nordiska grannar. Nu kan folk, trots att det är allvar, skämta om corona. Eller på ett snällt sätt driva med de andra nordiska länderna. På samma sätt som de skrattar åt oss.

Fanny Granhagen Gottfridss­on studerar teologi och religionsv­etenskap i Lund men före det studerade hon dans på Island.

– Generellt är vi väldigt lika men på Island märkte jag hur hårda islänninga­rna är. Men så har de genomlevt bankkrisen och lever i ett stenhårt klimat.

– I Norge har jag varit en gång, på vintern, och då gick alla omkring med skidor på axeln. Det var precis den bild man har av norrmän.

– Danmark, jag menar Köpenhamn, har samma stämning som här i södra Sverige. Det finns en större öppenhet. Det är en mera avslappnad stämning. Det känns likadant här i Lund.

– Finland är ett vackert land men är nog lite utanför. Det beror nog ganska långt på språket.

– När mina kompisar och jag diskuterar Finland är det oftast jag som står för fakta eftersom jag är i Finland (främst i Österbotte­n) ganska ofta.

– Norden i framtiden vill jag ska vara öppet. Där det är lätt att samarbeta, där det är enkelt att resa, bosätta sig i ett annat land. Där människor tar ansvar för vår vackra, unika miljö och klimatet.

– Det finaste med att växa upp här har varit att kunna njuta av varma, vackra somrar och vita, kalla vintrar. Det vill jag att mina barn också ska kunna göra. Därför är det viktigt att vi jobbar för miljön och klimatet. Dessutom har vi ett unikt kulturarv som vi ska värna om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland