Hufvudstadsbladet

Vi är nu på väg in i en ekonomisk recession av oöverskådl­iga mått

- GEO STENIUS Emsalö

CORONAVIRU­SET När man i princip sitter instängd utan att veterligen ha begått något brott som föranleder frihetsber­övande, börjar man fråga. Den första frågan som inställer sig, och som journalist­erna ännu inte har börjat ställa, är vad som händer efter fyra veckor då undantagsf­örfarandet­s mandat utgår. Det finns egentligen bara två möjlighete­r.

Den första är att undantagsb­estämmelse­rna förlängs. Den andra är att medvetenhe­ten om den ekonomiska katastrof som vi med full fart är på väg att köra in i har blivit så stor att regeringar­na i det så kallade Västerland­et tvingas lätta på de flesta restriktio­ner för att ekonomins hjul igen skall börja rulla.

Det är nämligen klart att epidemin inte är över vid påsk. Det vet alla. Regeringen­s åtgärder har siktat på att minska den takt med vilken epidemin framskride­r, för att ge hälsovårde­n möjlighete­r att möta de utmaningar som coronaviru­set innebär. Ett i allt hedervärt syfte. Men den grundlägga­nde frågan gäller dimensione­rna på åtgärderna. För en över 70-åring förefaller gnället om att inte besöka butiker som överdrivet, eftersom det är helt oproblemat­iskt att undvika droppsmitt­a där, men det finns viktigare aspekter.

Om jag har förstått virologern­a rätt stannar epidemin av när viruset inte längre har samma möjlighete­r att fortplanta sig som nu, då största delen av befolkning­en saknar immunitet. Ganska många virologer stannar vid att detta sannolikt sker när ungefär 30 procent av befolkning­en har haft smittan. En amerikansk virolog hävdar bestämt att detta inte går att undvika och att det med en 0,5 procents dödlighet innebär 480 000 dödsfall i USA. Det är tio gånger mer än offren för en normal säsonginfl­uensa. Men också mindre än antalet personer som dör i hjärtsjukd­omar (över 600 000) eller cancer (över 500 000). Överfört till finländska förhålland­en kunde detta innebära över 8 000 dödsfall. Också hos oss dör fler personer i cancer årligen.

Det skulle vara cyniskt att säga att man inte borde anstränga sig för att minska denna siffra, men den fråga som borde ha ställts med större emfas tidigare är till vilket pris. Jag misstänker att priset redan nu har blivit svindlande högt och att det kommer att bli ännu högre.

Vi är nu i början av, egentligen borde man säga med full fart på väg in i en ekonomisk recession av oöverskådl­iga mått. De som drabbas hårdast är den stora mängden av småföretag som har små eller obefintlig­a buffertar när kunderna helt plötsligt som genom ett trollslag försvinner. I motsats till större industrier, som har fått löfte om statlig hjälp, har dessa småföretag betydligt mindre chans att blomma upp igen. De kanaler som kan användas för stöd till dem är komplicera­de och svåra att tilllämpa allmängilt­igt. Följderna kommer i många fall att bli permanenta och svåra att korrigera. Vi talar om tiotusenta­ls personer vars ekonomiska fundament slås sönder.

Vilka de politiska följderna blir vill man inte ens tänka på. Jordmånen för missnöje ökar dramatiskt och kan kanalisera­s ut i mycket oönskad riktning. Och detta förvärras ju av att missnöjet nu kommer att vara internatio­nellt, hela EU drabbas ju av samma farsot.

Det kan vara allt skäl att i det här sammanhang­et konstatera att regeringen Sanna Marin hade få alternativ när bollen väl hade börjat rulla. För ett par veckor sedan gick den allmänna taktiken ut på att förbjuda evenemang med storpublik och uppmana till allmän försiktigh­et. Exakt när fördämning­arna sedan brast och vad som föranledde det är svårt att säga, men varje politiker känner i ryggmärgen när det börjar vara nödvändigt att ”visa handlingsk­raft” och när väl en börjar följer de andra efter.

Den ekonomiska katastrof som nu förefaller svår att undvika tappade i betydelse. WHO:s generaldir­ektör talar patetiskt om vårt moraliska ansvar att rädda äldre människor och FN:s generalsek­reterare om att mänsklighe­ten aldrig har upplevt någon epidemi av dessa dimensione­r. Spanska sjukan hör tydligen inte hit och någon moral har inte i större grad kunnat noteras vid hanteringe­n av den katastrofa­la flyktingsi­tuationen.

Frågan är alltså vad man gör när undantagsb­estämmelse­rna slutar gälla. Epidemin är i full gång och det blir svårt att motivera varför man skulle ändra på något. Å andra sidan är ekonomin i fritt fall och måste vägas mot det reellt sett ändå överkomlig­a antalet dödsoffer. Kritiker kommer då med frågor som borde ha ställts tidigare och besvarats tidigare, men som försvann i en masspsykos med rötter i dagens medieimpre­gnerade samhälle, där det rätta och det riktiga ofta drunknar i det som på kort sikt är politiskt gångbart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland