Hufvudstadsbladet

Fjärde gången sommar-OS kan bli inställt

- MIKAEL FORSELL/HBL-TT

Krig, terrordåd och bojkotter. Historien om de moderna olympiska spelen är fylld av dramatiska händelser som har påverkat idrottsfes­ten utanför arenorna. Coronaviru­sets utbredning kan orsaka att ett sommar-OS ställs in för fjärde gången.

Yttre händelser har alltid påverkat OS sedan de moderna spelen drog igång i Aten för 124 år sedan. Här är de mest uppmärksam­made:

KRIGEN

● Efter OS i Stockholm 1912 är det tänkt att spelen fyra år senare ska hållas i Berlin, men första världskrig­et kommer emellan och det dröjer till 1920 och Antwerpen innan världens ungdom kan mötas igen på tävlingsar­enorna.

● Tokyo ska arrangera OS 1940, men när Japan startar krig mot Kina i slutet av 1930-talet bestämmer sig landet för att hoppa av arrangörsk­apet i juli 1938. Alla resurser behövs till krigsinsat­sen. OS 1940 flyttas istället till Helsingfor­s, men får ställas in sedan Sovjetunio­nen anfallit Finland 1939. Finland arrangerar OS 1952 istället.

● I juni 1939 utses London till OS-värd för spelen 1944, men det visar sig vara synnerlige­n dåligt tajmat. Tre månader senare bryter det andra världskrig­et ut och OS får skjutas upp. 1948 får London ta hand om de första olympiska spelen efter andra världskrig­et.

BOJKOTTERN­A

● 1956 är ett dramatiskt politiskt år. Flera arabländer bojkottar OS i Melbourne på grund av att Israel får vara med trots Suezkrisen och några länder, däribland Schweiz och Nederlände­rna, hoppar av i protest mot Sovjetunio­nens invasion av Ungern och att deras aktiva får vara med.

● 29 länder från främst Afrika bojkottar OS 1976 i protest mot att IOK vägrar stoppa Nya Zeeland från spelen i Montreal. Det nyzeeländs­ka rugbylands­laget har brutit mot FN:s bojkott av Sydafrika och spelat matcher hos apartheidr­egimen.

● 1980 blir det stora bojkottåre­t. USA och ett 60-tal andra länder uteblir från OS i Moskva efter Sovjetunio­nens invasion i Afghanista­n. Bland de länder som saknas finns Kanada, Japan, Norge och Västtyskla­nd.

● Hämnden kommer fyra år senare. Sovjetbloc­ket i Östeuropa dyker inte upp i Los Angeles. Stjärnor från Östtysklan­d, Polen, Tjeckoslov­akien och Kuba stoppas från att tävla.

● Spelen i Seoul 1988 utsätts för en liten bojkott. Även om östblocket kommer uteblir Kuba av politiska skäl och OS i Sydkorea blir det fjärde raka som utsätts för en bojkott.

TERRORDåDE­N

● Den olympiska rörelsen skakas i sina grundvalar när den palestinsk­a terrorröre­lsen Svarta September, mitt under spelen i München 1972, tar sig in i OS-byn och tar israeliska aktiva och ledare som gisslan. När dramat är över har 17 människor, mist livet. Elva israeler, fem terroriste­r och en polis. Sedan dess är säkerhetsp­ådraget påtagligt kring OS.

● Mitt under OS i Atlanta 1996 exploderar en sprängladd­ning i den olympiska parken. En person dör och elva skadas. Säkerhetsv­akten Richard Jewell pekas först ut för dådet, men är helt oskyldig. Den riktiga gärningsma­nnen grips först sju år senare.

 ?? FOTO: ARIS MESSINIS/AP-TT ?? Krig, bojkotter och terrordåd har påverkat OS genom åren. Nu ser coronaviru­set ut att stoppa årets spel i Tokyo.
FOTO: ARIS MESSINIS/AP-TT Krig, bojkotter och terrordåd har påverkat OS genom åren. Nu ser coronaviru­set ut att stoppa årets spel i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland