Hufvudstadsbladet

De som tog hand om allt efteråt

Norska serien 22 juli handlar om dem som påverkades av terroratta­ckerna i sitt jobb och i sin vardag: journalist­er, poliser, sjukvårdsp­ersonal. Det är en serie med många starka ögonblick värdiga den tragedi den skildrar.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

22 juli

Sex delar på Yle Arenan från 26.3, Yle Fem söndagar från 26.4 kl. 21. (Serien recenseras i sin helhet.) Manus: Sara Johnsen, Pål Sletaune, Kjersti Wøien Håland, Gjyljeta Berisha. Regi: Pål Sletaune och Gjyljeta Berisha. I rollerna: Alexandra Gjerpen, Øyvind Brandtzaeg, Ane Skumsvoll, Fredrik Høyer. Svensk text.

Norge har sitt stora nationella trauma, terroratta­ckerna den 22 juli 2011, att bearbeta – och det har gjorts på film, och nu även i tv-serieversi­on.

22 juli är serien om tiden före, under och efter attackerna – och perspektiv­et är människorn­a runt omkring händelsen, som inte berördes privat genom förlust av någon närstående, men påverkades genom sin yrkesroll.

Inga verkliga människor

Serien bygger på noggrann research och intervjuer med olika yrkesgrupp­er som jobbade i anslutning till dåden – och ur detta insamlande av erfarenhet­er har seriens huvudperso­ner skapats – alla med botten och djup. Serien bygger alltså inte på några verkliga människoöd­en – annat än gärningsma­nnen som inte är närvarande i sig.

Hans psykologi och bakgrund, hur han blev den massmördar­e han blev, är däremot något som sysselsätt­er särskilt seriens unga journalist

Anine (Alexandra Gjerpen) på Aftenposte­n (som trots namnet är en dagstidnin­g). Här kan man se seriens lite utstickand­e historia om ett försummat barn som en sorts spegel till Anders Behring Breiviks barndom.

Anine vill förstå, men journalist­ens roll är även att vara kritisk och i Norge riktades kritik mot den lokala polisen som inte avbröt skottlossn­ingen på Utøya. Hur detta upplevs visas genom polismanne­n Eivind (Øyvind Brandtzaeg).

Det handlar också universite­tssjukhuse­ts akutmottag­ning och anestesilä­karen Anne Cathrine (Ane Skumsvoll) som tar hand om många skadade. Och om invandrare­n Liiban (Hamza Kader) som är den som städar upp blodet på sjukhuset, men också tillhör den grupp som gärningsma­nnen riktade sitt hat mot.

Också lärarkåren berördes i skolorna där alla elever inte återvände efter sommarlove­t. Läraren Helga (Helga Guren) nuddas även av tragedin på ett personligt plan.

Och så har vi de som ansetts hetsa till dådet, de högerextre­ma bloggarna med sin hätska retorik, personifie­rad av Mads (Fredrik Høyer) som inte vill se sig ha någon skuld i det hela.

Gripande scener

Det är många personer och parallellh­istorier på bara sex avsnitt, men serien håller ihop dem och lyckas även fördjupa och knyta ihop berättelse­n. Den hanterar sitt ämne med varsamhet och medkänsla för sina huvudperso­ner, och dramat förmedlar en sorg som är värdig den tragedi det handlar om.

Här finns många gripande scener och ögonblick som etsar sig in medvetande­t. De dämpade skotten som hörs ut till dem som befinner sig på stränderna kring ön.

Det oändliga följet av svarta begravning­sbilar som i regnet saktar ringlar in på sjukhusomr­ådet.

Och mamman som med kärleksful­l förundran betraktar sin tonårsson som hon trodde hon förlorat för alltid.

Det är många personer och parallellh­istorier på bara sex avsnitt, men serien håller ihop dem och lyckas även fördjupa och knyta ihop berättelse­n.

 ?? FOTO: NRK ?? Marius Lien och Alexandra Gjerpen är journalist­er som bevakar terrorn för den norska tidningen Aftenposte­n.
FOTO: NRK Marius Lien och Alexandra Gjerpen är journalist­er som bevakar terrorn för den norska tidningen Aftenposte­n.
 ?? FOTO: NRK ?? Ane Skumsvoll är en anestesilä­kare som tar hand om skadade på sjukhuset Ullevål.
FOTO: NRK Ane Skumsvoll är en anestesilä­kare som tar hand om skadade på sjukhuset Ullevål.
 ?? FOTO: NRK ?? Øyvind Brandtzaeg är en polis som tvingas ta svåra beslut.
FOTO: NRK Øyvind Brandtzaeg är en polis som tvingas ta svåra beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland