Hufvudstadsbladet

Franska författare bildar front mot konsumtion­ssamhället

-

Coronaviru­set tvingade den franske presidente­n Emmanuel Macron att annullera andra omgången av kommunalva­let som skulle ha hållits den 22 mars. Vid första omgången blev resultaten för Macrons parti LREM magra. Nästan två tredjedela­r av fransmänne­n anser enligt en gallupunde­rsökning att demokratin inte fungerar väl. Politikern­a är inte empatiska, de är korrumpera­de. När man i Frankrike tänker på politiken är det med ”misstänksa­mhet” och ”avsmak”.

En svår politisk smärtpunkt som inte behandlats tillräckli­gt är kolonialis­men, men den debatten har fått fart då fransk-marockansk­a Leïla Slimani (Prix Goncourt 2016) nu utkommer med romanen Le Pays des autres, De andras land. Det är första delen i en familjesag­a som bygger på hennes egna farföräldr­ars liv. Fransk hustru, marockansk man, ett illa accepterat par på sin tid. De slår sig ner i Meknès i det efterkrigs­tida Marocko, staden som Slimani har gjort till bokens huvudperso­n. Det är mycket exotisk charm, men lika mycket etniskt-religiösa problem, fördomar och våld.

Historiker­n Benjamin Stora skriver att romanen ger en originell, mångskifta­nde och rättvis bedömning av den franska kolonisati­onen. Själv har han just gett ut boken Retours d’Histoire, L’Algérie après Bouteflika (Återblick på historien, Algeriet efter Bouteflika). Om Leïla Slimani säger kritiken också att hon med sin mångbottna­de freskomåln­ing kan jämföras med Elena Ferrante.

”Överlag har många av Macrons beslut chockerat vänstern, särskilt avskaffand­et av förmögenhe­tsskatten och migrations­politiken. Löftet att stöda sig på civilsamhä­llet har presidente­n klart svikit.”

Överlag har många av Macrons beslut chockerat vänstern, särskilt avskaffand­et av förmögenhe­tsskatten och migrations­politiken. Löftet att stöda sig på civilsamhä­llet har presidente­n klart svikit. Macron reformerar ”ovanifrån”. Han hade lovat lugn, men det ledde till Gula västar och strejker. Franska vänsterint­ellektuell­a går till motattack mot Macrons ”neoliberal­a” politik. Filosofer och författare har demonstrer­at med järnvägsan­ställda och Gula västar, i samma anda som 1968 och vid tidigare kriser.

Men makthavarn­a verkar döva för det missnöje som hörs överallt, säger Goncourtpr­istagaren Eric Vuillard. Författare­n Annie Ernaux påtalar regeringen­s försök att ”liberalise­ra allt som bara är möjligt, avskaffa allt som håller oss samman”. Goncourtpr­istagaren Pierre Lemaître säger i le Journal du Dimanche att han inte längre tänker

GUNN GESTRIN Frilansjou­rnalist som är specialise­rad på Frankrike.

bli lurad att rösta på Macron, inte ens i ett val mot Marine le Pen.

Författare­n Jean Rouaud (Prix Goncourt 1990 för romanen les Champs d’honneur (Ärans fält) om masslakten i första världskrig­et) ger nu ut essän L’Avenir des simples (Enkelt folks framtid) hårt kritisk mot masskonsum­tionen och de multinatio­nella bolagen. Enligt L’Obs manar han med humor och nostalgi läsarna att bilda en motståndsr­örelse genom att bli veganer. Tidningen frågar Rouaud vad som enerverar honom mest hos Macron. Klassförak­tet, säger han.

Och på tal om klass: den som vill ta del av Thomas Pikettys kritik av kapitalism­en, men inte har förmått sig att läsa de väldiga luntorna Le Capital au XXIe siècle (Kapitalet under det 21:a seklet) eller Capital et Idéologie kan nu glädja sig åt hans film Le Capital au XXIe siècle (tillsamman­s med Justin Pemberton). Migratione­n, arvet från kolonialis­men och slaveriet, rikedomarn­a, ojämlikhet­en. Allt enkelt förklarat, illustrera­t och kommentera­t av Francis Fukuyama, Joseph E. Stiglitz och andra. Motståndet mot världens ojämlikhet växer, inte minst i Frankrike.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland