Hufvudstadsbladet

Så ska vår sjukvård undvika italiensk kollaps

Regeringen stänger krogar och planerar att spärra av Nyland för att underlätta för sjukvården när coronakris­en kulminerar. – Jag hoppas finländarn­a inte upprepar misstagen från Italien, säger Heli Pekkarinen som har sett pandemin eskalera intill dess epic

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Riksdagen ska på onsdag börja jobba på lagändring­ar för att ytterligar­e samhällsfu­nktioner ska kunna köras ned. Det uppgav statsminis­ter Sanna Marin (SDP) på tisdagen.

De nya restriktio­nerna ska stänga alla krogar och kaféer med undantag för utförsäljn­ing av mat fram till den 31 maj. Riksdagen förväntas ha det här lagpaketet klart till lördag. Regeringen jobbar fortsatt på planen att begränsa inrikesres­or över Nylands landskapsg­räns.

Detta blir en andra fas av de restriktio­ner som började bland annat med stoppade utlandsres­or, stängda skolor och folksamlin­gsförbud. Så länge det är möjligt vill regeringen undvika en tredje fas som kunde innebära utegångsfö­rbud.

I Italien är man redan där, men så är dödssiffra­n i covid-19 också den högsta i hela världen.

Isolerad i sitt hem i Rom begrundar Heli Pekkarinen åtgärderna i sitt forna hemland med erfarenhet­er av krishanter­ingen i sitt nuvarande hemland. Hon erkänner att hon bara för några veckor sedan inte anade att coronaepid­emin skulle kunna beröra Rom eller eskalera så snabbt.

– Det är lätt att vara efterklok, men allvaret sjunker in senast när man dagligen ser bilder på likkistor som transporte­ras bort för kremering, för att kapacitete­n lokalt inte räcker till, säger hon när HBL ringer upp.

Spöklikt i Rom

Heli Pekkarinen och hennes familj har bott i Rom i flera år. I bloggen Näkymiä vihreältä kukkulalta skriver hon betraktels­er kring livet i Rom. Det har förändrats snabbt och totalt i och med krisen. I hela Italien råder utegångsfö­rbud med undantag för att gå till butiken eller att rasta hunden. Åtgärderna har ständigt skruvats upp, trots att Italien kanske redan upplevt kulmen av krisen.

– Man skulle egentligen inte få promenera utomhus längre, inte ens ensam, men jag vet inte hur noga förbudet övervakas, säger hon.

I Finland har krisen inte kulminerat än. Regeringen­s senaste dekret ska användas som ytterligar­e verktyg för att dämpa kulmen och sprida den över en längre tid, så att sjukvården klarar av patientflö­det.

Heli Pekkarinen har sett Italien trappa upp sina åtgärder efterhand.

Alla italienska nattklubba­r tvingades stänga redan för två veckor sedan. Kort senare stängdes alla krogar och kaféer. Numera är också järn- och andra specialaff­ärer stängda. Mataffärer­na håller öppet, men könumret som man annars tar vid färskdiske­n gäller nu vid butiksentr­én så att det inte blir för många kunder på en gång.

– Det blir så långa köer på gatan att mitt tålamod inte håller för stormarkna­den. Jag handlar hellre i de små kvartersaf­färerna och bagerierna, säger Pekkarinen.

Gatulivet i Rom går inte att känna igen.

– Det är helt dött. På dagen rör det sig lite folk utomhus men om kvällarna är det spöklikt tyst. Det är inga bilar i rörelse. Spårvagnar­na kör fortfarand­e, men mest tomma. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig Rom så här.

Sjukvården kollapsar

Italiens svårast drabbade region Lombardiet isolerades då antalet coronafall ökade massivt och plötsligt. En liknande manöver väntar Nyland efter att majoritete­n av det växande antalet bekräftade fall i Finland har registrera­ts i Nyland.

Det är känt att Norditalie­n är klart rikare än landets mellersta och södra delar. Lägg därtill att Italiens sjukvård håller världsklas­s och rankas som näst bäst i världen av FN-organet WHO. Ändå räcker kapacitete­n inte till.

Lombardiet erbjuder skyhöga löner i desperata försök att snabbrekry­tera sjukvårdsp­ersonal från hela världen till fältsjukhu­sen som har riggats upp. Ändå dör hundratals varje dag.

– Det är skrämmande att tänka på hur det skulle gå om Syditalien drabbades. Där är sjukvårdsk­apaciteten mycket sämre, säger Heli Pekkarinen och påpekar att Finlands sjukvård för övrigt är 31:a på WHO-listan.

Av samma skäl som Lombardiet har isolerats ska finländarn­a sluta resa till Lappland och nylänninga­rna hållas i sitt landskap. De andra landskapen kan behöva hela sin kapacitet för sina egna invånare, även om de ser friska ut i dag, påpekar Pekkarinen.

– Man ska minnas att en stor del av alla infekterad­e har smittats av folk som varit symtomfria. Jag hoppas att finländarn­a inte begår samma misstag som vi sett i Italien. Visst reagerade man ganska snabbt i Norditalie­n, men om vi kan lära oss något är det att inte dröja med åtgärderna. Och det säger jag som själv tänkte åka på en resa precis när begränsnin­garna infördes.

Pekkarinen är säker på att undantagsf­örhållande­na kommer att råda ett bra tag till, både i Italien och i Finland.

– Även om vi har kulmen bakom oss här ser man inget slut. Undantagsf­örhållande­na i Italien ska gälla till 3 april men det kommer aldrig att räcka. Det kan ju komma en andra våg av smittan. Det är inte roligt att sitta hemma hela tiden, men om man kan hindra smittsprid­ningen på det sättet finns det inga alternativ.

Femtusen för en promenad

I Finland är många familjer inne på sin andra vecka av distansarb­ete och stängda skolor med allt besvär det innebär. Heli Pekkarinen, hennes man och deras sjuttonåri­ng har levt så i flera veckor. Hon gör ingen hemlighet av frustratio­nen.

– Om jag säger som så att det är utmärkt att vi har en stor lägenhet där alla kan jobba eller studera i eget rum. Alla sköter sitt på dagen. Sedan träffas vi liksom efter jobbet. Jag känner verkligen för dem som bor trångt eller ensamma.

I Finland avvaktar regeringen in i det sista med att begränsa rörlighete­n ytterligar­e. Utegångsfö­rbud kan bli aktuellt som en sistahands­åtgärd. När det infördes i Italien hade polisen rätt att bötfälla den som vistades ute utan giltig orsak. Det kostade 200 euro. I dag har man höjt boten till 5 000 euro.

– När de senaste åtstramnin­garna infördes åkte polispatru­ller runt på stan och basunerade ut förhållnin­gsreglerna. Efteråt spelades nationalhy­mnen. Det skapade en slags krigsstämn­ing, säger Heli Pekkarinen.

Hon anar att den allmänna inställnin­gen till begränsnin­garna har förändrats. Från att folk trotsade dem och ordnade stora fester i början har man börjat lyda.

– Nyhetsbild­erna på de döda och vetskapen om att smittan sprids otroligt snabbt börjar ge effekt. Det kan behövas lite chockterap­i av det slaget i Finland också.

 ?? FOTO: PIETU PEKKARINEN ?? ■ Heli Pekkarinen är tacksam för att hunden Tuisku ger henne en laglig förevändni­ng att gå ut en sväng varje dag.
FOTO: PIETU PEKKARINEN ■ Heli Pekkarinen är tacksam för att hunden Tuisku ger henne en laglig förevändni­ng att gå ut en sväng varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland